Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

29. 08. 2023. 06:33 >> 21:07
3

STOJILjKOVIĆ ZA PORTAL

"Novu vladu čeka rekonstrukcija, različiti interesi u igri"

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković očekuje da će novu crnogorsku vladu podržati 42 ili 43 poslanika, ali da će poslije izvjesnog vremena doći do rekonstrukcije i pokušaja njenog proširenja. Za Portal RTCG ocjenjuje da je proces usaglašavanja o sastavu vlade pitanje interesa za određene pozicije, te da može potrajati.

Stojiljković ukazuje da je formiranje vlade komplikovan proces, sa različitim alternativama i igračima.

"Na tok tog procesa utiču parlamentarne stranke i takozvani veto igrači - predstavnici susjednih država, religijskih zajednica, stranih ambasada, i onda je to nešto što se ukalkuliše u određenu vrstu politike", kaže profesor za Portal Javnog servisa.

Očigledno, dodaje, da tu postoje različiti interesi i to otežava prostor pravljenja vlade.

"Ja sam i prognozirao u noći izbora da će se pokušati napraviti vlada u kojoj dominantna stranka 'Evropa sad' ima natpolovičnu podršku i da je najvjerovatnija ta formula koja ide od 43, 44 ili 45 glasova u parlamentu, te da praktično nije moguća velika široka koalicija jer se mandatar obavezao da neće sa DPS-om, ali da ni u otvorenu parlamentarnu kombinatoriku sa partijama bivšeg Demokratskog fronta", ističe Stojiljković.

Smatra da nije za očekivati da Crna Gora dobije vladu za pun mandat.

"Možete dati pozicije u vlasti nekome ko ne ulazi u vladu. S druge strane, nije takva situacija da se može očekivati da će DPS direktno participirati u vlasti. Te slabe manjinske vlade mogu dugo plutati na tome što se opozicija nikada ne može ni oko tehničkih zahtjeva objediniti da je obori", kaže profesor.

Predsjednik Pokreta "Evropa sad" (PES) i mandatar Milojko Spajić kazao je nakon sjednice Glavnog odbora stranke u subotu da imaju skupštinsku većinu od 44 poslanika za formiranje nove vlade. Međutim, neki poslanici sa njegove liste iz Alternative Crne Gore, Ujedinjene i Civisa, su izrazili rezervu prema vladi koju ne bi podržalo 49 poslanika.

Upitan da li je definitivno da ZBCG neće biti dio vlade, Spajić je kazao da je da jeste.

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" Andrija Mandić kazao je da Spajić pokušava na sve načine da prekroji izbornu volju građana i istisne tu koaliciju iz vlade. Poručio je i da je veoma važno da predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, razjasni situaciju vezano za mnoge teme uključujući i dodjelu mandata partijskom kolegi.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније