Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

ртцг.ме/ТВЦГ

29. 08. 2023. 18:52 >> 18:52
3

ROK ISTEKAO

Ko nije podnio ostavku čeka ga ASK

Prošlo je mjesec nakon konstitutivne sjednice Skupštine i istekla je zakonska obaveza da poslanici koji su izabrani u novi saziv, a već obavljaju drugu javnu djelatnost, podnesu ostavku na jednu od funkcija. No, to je do sinoć, kada je isticao rok, uradilo svega nekoliko poslanika koji su u isto vrijeme bili na čelu opština i u privatnim firmama. Premijer i nekoliko ministara, do kasno sinoć, nijesu predali ostavke.

Iz Skupštine su nam kazali da rok za ostavke ističe 28. avgusta, a iz Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) su najavili da će pokrenuti postupke protiv onih koji ne ispoštuju zakon.

Poslanici koji na ovaj način prekrše zakon u naredne četiri godine ne mogu biti imenovani na javnu funkciju, objašnjavaju stručnjaci.

Zakonodavni sistem Crne Gore odavno poznaje princip nespojivosti funkcija. 

Ostavku nije podnio ni predsjednik Opštine Kolašin Vladimir Martinović. Kako smo nezvanično saznali, Martinović je obavijestio Skupštinu da ni u kom slučaju neće primati dvije osim već samo jednu zaradu jer to nije pravno moguće, a to je ona plata koju sada prima.

Budući da rok od 30 dana od održavanja konstitutivne sjednice pada u neradni dan, iz Skupštine su za TVCG kazali da se produžava do prvog radnog, a to je 28. avgusta. 

Iako su iz Agencije za sprečavanje korupcije najavili da će pokrenuti postupke protivposlanika koji ne podnesu ostavku, iz MANS-a podsjećaju da smo istu situaciju imali i nakon izbora 2020. godine. 

To je potvrdio i Dejan Milovac iz ove nevladine organizacije. 

"Kada su bivši premijer Duško Marković i neki njegovi ministri nekoliko mjeseci obavljali dvije funkcije, zakonodavnu kao poslanici i izvršnu kao premijer, odnosno ministri i da je tada izostala pravovremena reakcija Agencije", kazao je Milovac. 

On je istakao da će MANS svakako tokom naredne sedmice, kada vide da li je neko od poslanika odabrao funkciju, podnijeti inicijativu ASK-u za sve one funkcionere koji krše Ustav i Zakon o sprečavanju korupcije.

Osim pojednih ministara i predsjednika opština, dvojnu funkciju trenutno obavlja i premijer Dritan Abazović.

Odgovarajući na pitanja novinara, Abazović je u subotu kazao da je obavijestio ASK da neće obavljati funkciju poslanika ali da ostavku ne može podnijeti dok ne bude izabran novi mandatar, budući da, kako je naveo, nema ko da ga zamijeni.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније