Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

04. 08. 2023. 06:29 >> 20:01
5

AMANDMAN ŽELjANE ZOVKO U EP

"Crna Gora što prije da riješi pitanje granice sa Hrvatskom i Srbijom"

Poslanica Evropskog parlamenta (EP) iz Hrvatske Željana Zovko predala je amandman na nacrt izvještaja o Crnoj Gori kojim poziva da se neriješena pitanja granice sa Srbijom i Hrvatskom zatvore što je prije moguće tokom procesa pristupanja EU. Ona je taj amandman predala na nacrt izvještaja koji je sačinio izvjestilac EP-a za Crnu Goru Tonino Picula.

"Poziva da Crna Gora preduzme konkretne korake u cilju rješavanja dugotrajnih bilateralnih sporova na konstruktivan i susjedski način, uključujući neriješena pitanja demarkacije granice sa Srbijom i Hrvatskom što je prije moguće tokom procesa pristupanja", navela je Zovko u amandmanu. 

Pitanje granice sa Hrvatskom je aktuelno već decenijama, a iako je formirana komisija između Crne Gore i Hrvatske koja je trebalo da se bavi pitanjem granice na Prevlaci, pomaka zasad nema. 

Izvještaj o Crnoj Gori trebalo bi pred evropskim poslanicima da se nađe krajem avgusta ili početkom septembra. 

Hrvatska je juče uputila protestnu notu Crnoj Gori zbog obilježavanja devedeset godina školskog broda "Jadran". Taj jedrenjak, navodi agencija Hina, Hrvatska pokušava da vrati od 1991. godine.

Šezdesetak metara dug bijeli jedrenjak izgrađen je 1933. i od tada do 1991. bio je upisan u flotne liste hrvatskih luka.

Na remont u Crnu Goru otplovio je 1991. godine, ali nije vraćen. 

"Svojatanje tuđe imovine protivno je uobičajenim uzusima, međunarodnom pravu i evropskim vrijednostima za koje se Crna Gora opredijelila", piše u jučerašnjem saopštenju hrvatskog ministarstva.

Službeni Zagreb je pozvao Podgoricu da prioritetno pristupi bilateralnom rješavanju sudbine tog broda. 

O ovom pitanju, kao i o granici na Prevlaci i procesuiranju odgovornih za ratne zločine govorio je nedavno, u kontekstu hrvatsko-crnogorskih odnosa i premijer Hrvatske Andrej Plenković. 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније