Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

01. 08. 2023. 15:19 >> 17:09
7

KNEŽEVIĆ

"Ako bi poštovali principe ZBCG treba da dobije sedam resora i mjesto čelnika parlamenta"

Čelnik DNP-a Milan Knežević rekao je da ta stranka i savez "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG) žele da vide vladu u Crnoj Gori od nekadašnje tridesetoavgustovske većine i da njenu osnovu treba da čine PES, ZBCG, Demokratska Crna Gora i stranke manjinskih stranaka. Kazao je da bi najastabilnija vlada bila ona koju podržava 49 poslanika. Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović završio je konsultacije sa predstavnicima Demokratske narodne partije (DNP) o izboru mandatara za sastav nove vlade. Sastanku su prisustovali predsjednik DNP-a Milan Knežević i njegov stranački kolega Predrag Bulatović.

Knežević je rekao da nova vlada treba da bude posvećena ekonomskim reformama i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. On je ponovio da ZBCG treba da dobije mjesto predsjednika parlamenta. 

Na pitanje da prokomentariše navode PES-a da im je "žao što dio koalicije ZBCG misli kao DPS" po pitanju podrške Milojku Spajiću da bude mandatar, Knežević je kazao da nema specijalan komentar. 

"Mi smo dali pun doprinos ovim pregovorima, posebno u dijelu koji se odnosi na princip broj sedam a tiče se toga da će se raspodjela funkcija, resora, ići u skladu sa demokratskim standardima, a to je da će se uvažavati broj osvojenih glasova. Ali izgleda da princip broj sedam ne važi samo za koaliciju ZBCG. Još smo spremni na određene ustupke, ali nijesmo spremni na bilo kakva poniženja ili devalvaciju izborne volje građana. Podsjetiću da smo u 42. vladi činili 67 odsto skupštinske većine, pa smo podržali vladu Zdravka Krivokapića, bez ijednog ministra u toj vladi. Mi smo kazali Spajiću da želimo da budemo dio te vlade od tridesetoavgustovske većine, smatramo da PES treba da predloži mandatara ali da pravila koja važe za druge treba da važe i za ZBCG. Mislim da je to pošteno, i da nigdje nećete u Evropi naći da drugi koji su po snazi u većini treba da budu tretirani kao posljednji po procentima", kazao je Knežević.

On je rekao da je PES napisao deset principa koje je proslijedio svim akterima pregovora o formiranju vlade, a u sedmom se navodi da će se raspodjela funkcija i resora obaviti shodno broju osvojenih glasova i mandata.  

"Ako primijenimo to, mjesto premijera pripada PES-u a mjesto predsjednika parlamenta savezu ZBCG. I ne vidim šta je tu sporno ako znamo da je naša koalicija osvojila duplo više mandata nego kolege iz Demokratske Crne Gore. Ne možemo prihvatiti da drugi bude prvi", rekao je Knežević. 

On je naveo da ako bi se primijenili ovi principi i standardi, ZBCG bi trebalo da dobije sedam resora u novoj vladi. 

"I to je nešto što je činjenica. Ali ZBCG je spremna da napravi određen ustupke ali ne želimo da nam neko devalvira glasove i da glasovi onih koji su nas podržali vrijede manje nego neki drugi", rekao je Knežević. 

On navodi da Spajić ima veliku odgovornost pred javnošću i građanima, koji priželjkuju demontažu nekadašnjeg režima DPS-a. Kazao je da Spajić treba da opet aktivira razgovore. 

"Ako se upotrijebi demokratska procedura, logika je da mjesto predsjednika parlamenta pripada koaliciji ZBCG. I volio bih da me bi ko demantuje i saopšti da je to drugačije negdje u Evropi. Spajić ima opciju da dobije manjinsku podršku DPS-a ili nekog drugog subjekta, mi smo mu saopštili da nijesmo spremni na bilo kakvu manjinsku podršku, ili ćemo biti dio vlade i preuzeti odgovornost ili ćemo biti opozicija", rekao je Knežević. 

On je potvrdio da su ovih dana postojali neformalni kontakti sa Spajićem. 

"On ima veliku odgovornost unutar svog subjekta, da li ima podršku svih 24 poslanika za vladu koja ne bi bila odraz avgustovske većine - mi smo mu to saopštili. Takođe, uvažavamo činjenicu da Spajić i Bečić, uz pretpostavku da imaju podršku 24 poslanika, imaju 31 i nedostaje im deset do mininalne parlamentarne većine. Mi smatramo da većina treba da broji 49 poslanika, ali svako preuzima odgovornost za poteze koje u narednom periodu povlači", navodi Knežević. 

Prethodno je Milatović održao konsultacije sa predstavnicima Bošnjačke stranke o izboru mandatara za sastav nove 44. vlade. Nakon sastanka predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao je da će ta stranka podržati Milojka Spajića da bude mandatar za sastav nove vlade.

Ranije danas, Milatović je obavio konsultacije i sa predstavnicima Demokrata o izboru mandatara za sastav nove vlade. Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić nakon konsultacija je saopštio da Demokratska Crna Gora daje saglasnost predsjedniku Jakovu Milatoviću da povjeri mandat za sastav nove vlade Milojku Spajiću očekujući da će on u narednom periodu naći zajednički jezik sa drugim koalicionim partnerima.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović održaće sjutra u rezidenciji predsjednika na Cetinju konsultacije sa predstavnicima Građanskog pokreta URA, Socijaldemokrata, Socijalističke narodne partije i Hrvatske građanske inicijative o mandataru za sastav nove vlade.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније