Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

17. 03. 2014. 08:59 >> 08:59
2

PROVJERA NAPRETKA

Eksperti EU od danas u Crnoj Gori

Misija za ekspertsku provjeru /Peer Review mission/ Evropske komisije boraviće od danas u Crnoj Gori, u cilju procjene napretka u oblastima reforme pravosuđa, suzbijanja korupcije, borbe protiv organizovanog kriminala i ljudskih prava.

“U periodu od 17. do 21. marta i od 7. do 11. aprila šest nezavisnih eksperata zemalja članica doći će u Crnu Goru radi seta Peer Review misija. Stručnjaci će biti u pratnji osoblja EK sa sjedištem u Briselu, kao i osoblja Delegacije Evropske unije u Podgorici”, saopštio je portparol evropskog komesara za proširenje Petar Stano.

On je agenciji MINA kazao da će misije pokriti oblasti reforme pravosuđa, sprečavanja korupcije, suzbijanja korupcije i borbe protiv organizovanog kriminala, kao i oblast ljudskih prava, a stručnjaci će se sastati sa predstavnicima relevantnih crnogorskih institucija i organizacija civilnog društva.

“Ekspertska provjera neće posebno tretirati nedavne navode o zloupotrebi javnih fondova kad su u pitanju izbori u Beranama. Ipak, oblast političkih partija i finansiranja izborne kampanje biće tretirana u okviru oblasti sprečavanja korupcije”, kazao je Stano.

Prema njegovim riječima, fokus će biti na sistemskim problemima u oblasti kontrole političkih partija i finansiranja izborne kampanje, u vezi sa pravnim okvirom koji uključuje i nedavne amandmane i kapacitete za implementaciju i praksu.

Stano je pojasnio da će nalaz misija voditi ka procjeni napretka u pokrivenim oblastima, naročito u cilju pripreme Izvještaja o napretku 2014.

“Štaviše, u kontekstu pregovora o poglavljima 23 i 24, u skladu sa novim pristupom, ove misije su važan dio praćenja sprovođenja akcionih planova i napretka ostvarenog u okviru privremenih mjerila, uključujući i razvoj bilansa ostvarenih rezultata u ključnim oblastima poput organizovanog kriminala i korupcije”, rekao je on.

Stano je poručio da će posljednja, ali ne i najmanje važna, ekspertska provjera pružiti detaljne smjernice crnogorskim vlastima o potrebnim daljim reformama.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније