Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.В./А.Б. [ Portal RTCG ]

04. 07. 2023. 06:39 >> 15:22
7

ZVANIČNO POTVRĐENO PORTALU

Đukanović u posljednjoj godini mandata pomilovao 11 osuđenika

Bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom prošle godine je pomilovao 11 osuđenih osoba, saopšteno je iz Kabineta predsjednika države za Portal RTCG. Od kabineta šefa države tražili smo odgovor na pitanje ko konkretno je amnestiran, i saopšteno je da pomilovano 11 osoba.

Mogućnost davanja pomilovanja jedno je od ustavnih ovlašćenja predsjednika Crne Gore.

Kako je saopšteno za Portal RTCG, pomilovana lica su: S.Lj., B.D., S.R., D.R., C.N. J.V. L.N, G.M, P.D, R. B., B.Ž. 

Imena i prezimena, međutim, nijesu saopštena, uz obrazloženje da se na taj način štite podaci o ličnosti. 

"Ističemo činjenicu da se prilikom donošenja odluka o pomilovanju kojima su zatvorske kazne zamijenjene blažom kaznom vodilo računa o prethodno neosuđivanosti podnosilaca molbi za pomilovanje, kao i o specifičnim porodičnim, zdravstvenim i socijalnim prilikama istih. Što se tiče odluka o rehabilitaciji pažljivo je sagledavana činjenična osnova svakog predmeta, a cijenjen je naročito stav Ministrarstva pravde, kao i protok vremena od dana izdržane kazne. I kao što se vidi, radi se o djelima manje društvene opasnosti, niskim kaznama i velikom proteku vremena od izvršenja krivičnih djela (deset i više godina)“, piše u saopštenju dostavljenom Portalu RTCG.

Đukanoviću je u maju predao dužnost Jakovu Milatoviću, od koga je izgubio predsjedničke izbore 2. aprila. 

Kao dugogodišnji lider Demokratske partije socijalista (DPS), višestruki premijer i u dva navrata predsjednik države, podnio je ostavku i na mjesto predsjednika ove stranke.

Prema zvančnim podacima, u periodu od 1. januara od 31.decembra 2022. godine predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odlučivao je o 52 molbe za pomilovanje osuđenih lica i donio je 41 odluku da ne uvaži molbe za pomilovanje osuđenih lica. 

Advokat Veselin Radulović za Portal RTCG kazao je ranije kako smatra da ima prostora za unapređenje Zakona o pomilovanju u smislu preciznijeg definisanja u kojim slučajevima se može dati pomilovanje i sužavanja prostora za arbitrernost u odlučivanju.

Radulović je podsjetio da važeći zakon propisuje da predsjednik države može dati pomilovanje i bez sprovođenja postupka propisanog ovim zakonom, uz prethodno pribavljeno mišljenje ministarstva, što dodatno daje prostora za arbitrernost.

"Takođe, odluke o pomilovanju koje donese predsjednik morale bi biti detaljno obrazložene i dostupne javnosti, jer građani imaju pravo da znaju za koja krivična djela, kojoj kategoriji lica i iz kojih razloga predsjednik države daje pomilovanje", smatra Radulović.

Kako je istakao Radulović, pomilovanje predstavlja politički, a ne pravni akt.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније