Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

19. 05. 2023. 12:12 >> 16:12
10

ĐUKANOVIĆ

"Ne povlačim se iz politike, svi moji planovi su vezani za Crnu Goru"

Milo Đukanović završava danas svoj mandat na mjestu predsjednika Crne Gore i poručio je da se ne povlači iz politike te da je život posvetio evropskom razvoju Crne Gore. Zakon o predsjedniku omogućava mu da u narednih pet godina uživa status “ranijeg predsjednika” i, kako kaže, koristiće tu mogućnost. Saopštio je i da ne planira da se seli iz Crne Gore. Kaže i da nema vječne vlasti, samo je poručuje Đukanović, Crna Gora vječna.

Đukanović je na godišnjoj konferenciji za novinare na Cetinju, kojom završava mandat predsjednika, odgovarajući na pitanja novinara kazao da se ne povlači iz politike.

“Od čega da se povlačim od onoga čemu sam posvetio život, ja sam život posvetio EU razvoju Crne Gore. Ja sam odgovoran građanin i ja ću nastaviti da u tom svojstvu podržavam tu politiku. Sve što bude trebalo toj politici, toj kampanji od mene će imati”, kazao je Đukanović.

U UAE su moji prijatelji, ostajem u Crnoj Gori

Đukanović je kazao i nije tačno da planira da se iz Crne Gore seli u Ujedinjene Arapske Emirate. Kaže i da nikada nije razmišljao o tome.

“Crna Gora je moja cjeloživota adresa. Nije tačno da imam bilo kakve planove u UAE tamo su moji prijatelji, vrlo ih rado vidim, odem do njih, ali svi moji planovi su vezani za Crnu Goru”, poručio je Đukanović.

Hrabrim odlukama da se formira pro-evropska vlada

Na izborima 11. juna vjeruje da će partije koje su se dokazale kao pro-evropske imati većinsku podršku građana Crne Gore.

“Vjerujem da ćemo na pravom iskušenju biti tek nakon izbora”, kazao je Đukanović.

To će se, kako poručuje, ogledati u hrabrosti lidera partija da naprave vlast koja će voditi računa o interesima Crne Gore, a glavni cilj je kaže članstvu u EU.

“Imamo partije koje se svojim nazivom ili svojom politikom predstavljaju kao pro-evropske partije. Eto prilike da se mudrim i hrabrim odlukama formira pro-evropska vlada, ako bude mudrost i hrabrosti lidera partija koje učestvuju na izborima”, kazao je Đukanović.

Koristiću status “ranijeg predsjednika”

Đukanović koji danaszavršava mandat, podsjeća da mu Zakon o predsjedniku omogućava za u narednih pet godina uživa status “ranijeg predsjednika” i, kako kaže, koristiće tu mogućnost.

“Takav izbor pravim jer u narednom periodu planiram da budem posvećen sređivanju svoje arhive sistematizaciji tog dugogodišnjeg političkog vijeka, jer to može koristiti nekome ko ima ambiciju da se bavi politikom. Dobro je da čuvamo te pisane tragove”, kazao je Đukanović. O tome da li će se baviti još nekim poslom nije, kaže, razmišljao.

Sa prodajom zemljišta u Kotoru nema dodirnih tačaka

Svetozar Marović javno je uputio pismo predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, sa pitanjem ko je ruskom oligarhu Olegu Deripaski prodao zemljište na crnogorskom primorju, i oštetio državu za preko 100 miliona eura. Đukanović kaže da tim povodom nikada nije saslušan u tužilaštvo.

“To pitanje nikada nije došlo do mene ni Vlade, u pitanju je prodaja zemljišta u Kotoru i opština je o tome donosila odluku. Zašto je Marović to pokušao da prepiše meni to je pitanje za njega. Sa tim nikakve dodirne tačke nisam imao i zbog toga me niko iz nadležnih državnih organa nije nikada ništa o tome pitao”, kazao je Đukanović, odgovarajući na pitanja novinara.

Nema vječne vlasti samo je Crna Gora vječna

Crnoj Gori je, kako kaže, potrebna stabilna patriotska, vlada koja će se vratiti razvoju, vladavini prava i ko koja će ostvariti članstvo u EU.

“Izbori 11. jula za sve politije i građane velika su šansa i veliki dan jer je Crna Gora na raskrsnici sa koje je moguće ili naprije ka EU ili natrag u pogubni balkanski nacionalizam”, saopštio je Đukanović.

Kaže i da vjeruje i bolju Crnu Goru i bolju EU. “Nema vječne vlasti samo je Crna Gora vječna”, poručio je Đukanović.

Umjesto pogibije odabrali čuvanje života

Kada je riječ o najvažnijim ostvarenjima Crne Gore u prethodnom periodu, kaže da tu ništa ne bi mijenjao.

Ponosan je što smo, kako ističe umjesto pogibije odabrali čuvanje života i smogli snage da uspostavimo ekonomsku održivost

“Uvijek se moglo i više uraditi. Ima li tog primjera u svetu da su institucije stvorene za 14 godina, trebaće nam najmanje pola vijeka za to”, naveo je Đukanović i poručio kako se nada da će Crna Gora ostati na pravom putu.

Moje rezultate niko realan ne može da ospori

Đukanović je kazao da istorijski značaj rezultata tokom trajanja njegove vlasti niko realan, kako ističe, ne može da ospori.

Govoreći o urađenom u proteklim godinama, Đukanović je poručio da je sve to legitimacija savremene Crne Gore.

“Crna Gora je pokazala spremnost na promjene koje govore o emacipaciji države”, kazao je Đukanović.

Nada se da je sada jasno da svaka politička promjena, kako kaže, ne znači promjenu na bolje.

Kaže i da vjeruje i bolju Crnu Goru i bolju EU.

“Nema vječne vlasti samo je Crna Gora vječna”, poručio je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније