Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

А.М./М.В.

11. 05. 2023. 18:45 >> 20:02

LUIS MEGVAJER

Bivši vlasnik hotela "Fjord" tužio državu zbog štete od skoro 15 miliona eura

Irski biznismen Luis Megvajer tužio je državu Crnu Goru, tvrdeći da mu je pričinjena ozbiljna šteta jer nije mogao da dovede do kraja projekte izgradnje luksuznih hotela u Kotoru i Kolašinu. On je štetu procijenio na skoro 15 miliona eura. Ta informacija navodi se u Izvještaju o radu zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore za prošlu godinu, koji je danas objavila Vlada Crne Gore. Megvajer u tužbi tvrdi da mu je načinjena šteta nezakonitim i nestručnim postupanjem državnih organa Crne Gore, a posebno optužuje da mu je promijenjena kupoprodajna cijena za bivši poslovnu zgradu Jugooceanije koja je bila veća za čak milion i po eura.

Irski biznismen Luis Megvajer i njegov tadašnji partner i zemljak Majk Fingleton 2005. godine osnovali su kompaniju New fjord development, preko koje su, neposrednom pogodbom, za 5,5 miliona kupili Fjord od Alfa investa Veselina Barovića. Irski biznismeni su se, međutim, razišli i ušli u sudski spor a firma je opet završila u stečaju, koji je okončan 2013. godine.

Megvajer je tužio i veći broj državnih funkcionera bivše vlasti, a najavljivao je i tužbe međunarodnim sudovima.

Od tužilaštva je tražio konkretnu reakciju, tvrdeći da su mu otete vrijedne nekretnine. No, te prijave tužilaštvo je odbacivalo kao neosnovane.

Megvajer je osnovao nekoliko kompanija u Crnoj Gori koje su na tenderima kupile vrijedne nekretnine u Kotoru, između ostalih, hotel „Fjord“, kompleks URC i upravnu zgradu Jugooceanije, kao i privatno zemljište u Kolašinu.

Nijedan od tih poduhvata nije urodio plodom, a Megvajer je tvrdio da je prevaren i da mu postupanje državnih organa Crne Gore nanosi ogromnu štetu.

Uz sve to je tvrdio i da ga je njegov nekadašnji partner, irski bankar Majk Fingleton sa kojim je poslovao u Crnoj Gori, prevario i vrijedne nekretnine u međuvremenu preprodao.

Megvajer je i u obraćanjima irskoj štampi poručivao da je sva njegova imovina pokradena i da su mu sva prava pogažena, zahtijevao je i reakciju irske države, ali nije poznato kako mu je odgovoreno na takve zahtjeve.

U tužbi protiv države Crne Gore Megvajer kaže da njegova firma nije mogla da naplati rate po osnovu konsultantskih usluga, a naglašava i da mu je povodom izgubljene materijalne dobiti zbog nezavršenog projekta Kotor Palace nanijeta šteta od preko 10 miliona eura.

Uz to se navodi da je državno tužilaštvo prouzrokovalo veliku materijalnu štetu tužiocu, jer po podnijetim krivičnim prijavama nije postupalo, čime je omogućilo izvršenje krivičnih djela, odnosno nastanku materijalne štete koja je tužiocu nastala izvršenjem krivičnih djela.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније