Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

А.М.

20. 02. 2023. 13:26 >> 13:21
1

ĐUKANOVIĆ U BUGARSKOJ

"Očekujem da uskoro zakažemo prijevremene parlamentarne izbore u Crnoj Gori"

Crnu Goru i Bugarsku, osim osim dugih istorijskih veza i prijateljstva, vezuje današnje savezništvo i, vjerujemo, skora zajednička evropska budućnost, kazao je predsjednik Milo Đukanović tokom zvanične posjete toj državi. Kazao je da očekuje raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, te stabilniju vladu koja bi napravila pomak na ekonomskoj saradnji Crne Gore i Bugarske.

Đukanović je kazao da su  kroz današnji razgovor identifikovali mogućnosti za unapređenje saradnje u oblasti ekonomije i to u vrlo konkretno u sektorima.

"Vjerujem da ćemo iz zaključaka našeg današnjeg razgovora imati podsticaj i impulse dvijema vladama, bez obzira što kuburimo sa stabilnošću izvršnih vlasti u objema državama posljednih godina, ali vjerujem da će i to biti samo prelazni period i da ćemo nakon zakazanih izbora u Bugarskoj, a očekujem da uskoro zakažemo i prijevremene parlamentarne izbore u Crnoj Gori, dakle i nakon tih izbora doći do stabilnijih vlada koje će moći da ozbiljno porade na na nekim impulsima za dugoročni razvoj ekonomske saradnje kao važnog temelja ukupnih međudržavnih odnosa između naše dvije zemlje", kazao je Đukanović.

Dodao je da je današnja posjeta nastavak frekventnog političkog dijaloga dvije prijateljske zemlje. Đukanović je u Bugarskoj na poziv predsjednika te države Rumena Radeva.

Iz kabineta predsjednika saopštili su da je Đukanović dočekan sa najvišim vojnim i državnim počastima na trgu Svetog Aleksandra Nevskog, nakon čega je položio vijenac na grob Neznanog vojnika u Sofiji.

"Predsjednici Đukanović i Radev imali su tet-a-tet razgovor, koji su nastavili na susretu delegacija Crne Gore i Bugarske", navodi se u saopštenju.

Đukanović je objasnio da je ovo uzvratna posjeta nakon prošlogodišnje posjete predsjednika Radeva Crnoj Gori.

"Dakle, prije svega pada u oko frekvencija susretanja uključujući i susrete na predsjedničkom nivou, što vjerujem šalje jasnu poruku o kvalitetu političkih i kvalitetu međudržavnih odnosa između naše dvije zemlje. Smatram da je to obaveza današnjih generacija ljudi koji obavljaju javne poslove u našim dvijema državama, i dodatno zahvaljujući geopolitičkim okolnostima koje su dovele do agresije Rusije na Ukrajinu sa nesumnjivim refleksijama na susjedne regione počev od regiona Balkana", kazao je Đukanović.

Dodaje da smo veoma ponosni na istorijski temelj crnogorsko-bugarskih odnosa, ali i na ono što su učinci generacija iz ovog vremena, tako da, kako navodi, danas svjedočimo da imamo veoma razvijene i prijateljske međudržavne odnose između Crne Gore i Bugarske, a uz to i partnerske odnose, imajući u vidu da je Crna Gora od 2017. godine članica NATO saveza, Bugarska je postala prije toga, tako da ostvarujemo saradnju u bilateralnoj ravni.

"Radev je govorio u regionalnoj ravni, ali i u okviru globalnih organizacija kao što su evropske organizacije, kao što je NATO savez i vjerujem da imamo razog da budemo ponosni na kvalitet saradnje koju ostvarujemo u svim tim okvirima", kazao je Đukanović. 

Ocijenio  je da je kriza u Ukrajini djelovala otrežnjujuće,

"Vjerujem da je naglasila geopolitički značaj politike proširenja. Vjerujem da će to otvoriti izglednije šanse svim zemljama našeg regiona da uskoro nastave pregovaračke procese i da uskoro ostvarimo svoje ciljeve, a to je članstvo u porodici ujedinjene Evrope. Jako je važno da nas na tom putu podržavaju oni koji nas najbolje znaju. Ovaj region iz kojeg ja dolazim, region Zapadnog Balkana, Bugarska kao susjed jako dobro poznaje i zbog toga i njen glas u EU ima posebnu specifičnu težinu. Zahvalan sam na dosadašnjoj podršci i očekujem da se ta podrška nastavi. Ono što mogu kazati da ćemo sigurno nakon konsolidacije izvršne vlasti reaktivirati sve svoje potencijale na reformama i na dostizanju standarda koji će nas preporučiti da kroz regularnu politiku regate Crna Gora bude prva sljedeća članica EU. Vjerujemo da je to jedini dobar izbor za uspostavljanje pouzdanije stabilnosti u našem regionu. Bez pouzdane stabilnosti nije realno govoriti ni o ekonomskom, ni o demokratskom razvoju, a vjerujem da je tu pretpostavku mnogo lakše moguće postići ukoliko se krećemo u okviru evropskih integracija", kazao je Đukanović.

Dodaje da saradnja koju njeguju Crna Gora i Bugarska u kontinuitetu može poslužiti kao primjer i  biti podsticaj i drugim državama našeg regiona da se bolje usredsredimo na svoje evropske interese i da dinamičnije i kvalitetnije radimo na reformama kako bi ostvarili svoje ciljeve.

"Zaključujem da je Crna Gora zahvalna Bugarskoj na ekspertskoj i političkoj podršci na našem evropskom putu, na razvojnoj pomoći koju koristimo i vjerujem da će sve to doprinositi i ostvarenju zajedničkih ciljeva i unapređenju povjerenja, unapređenju kvaliteta naše saradnje i vjerujem da će ta saradnja iz godine u godinu biti na sve višem nivou. Dakle, koristim priliku da se predsjedniku Radevu još jednom zahvalim na pozivu, na jednoj izuzetnoj dobrodošlici, na prijateljstvu koje ispoljava tokom dosadašnjeg toka naše posjete i da izrazim nadu da će ova posjeta, takođe, predstavljati jedan važan impuls daljem unapređenju prijateljstva i međudržavne saradnje između naše dvije zemlje", zaključio je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније