Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

19. 12. 2022. 15:27 >> 16:00
3

VLADA ODLUČILA

Smijenjeni Alija Košuta, Marko Kastratović i Jadranka Milošević

Vlada Crne Gore smijenila je predsjednika Upravnog odbora Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Aliju Košutu i članove tog Odbora Marka Kastratovića i Jadranke Milošević, navode u saopštenju.

Kako se navodi, odluka je donijeta na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova.

"Predsjednik Vlade Crne Gore je, na osnovu clana 117 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, podnio predlog da se razriješe predsjednik i dva člana Upravnog odbora Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore i to: Alija Kouta, predsjednik, Marko Kastratović, član i Jadranka Milošević, članica", navode iz Vlade.

Kako navode, u obrazloženju predloga je, naveo sledeće: „Članom 117 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, između ostalog, propisano je da Upravni odbor Fonda ima predsjednika i šest članova koje imenuje i razrješava Vlada, a članom 119 stav 1 istog zakona je propisano da lica koja se imenuju u Upravni odbor moraju biti lica sa stručnim znanjem i iskustvom iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, a stavom 2 propisano je da najmanje četiri od ukupnog broja članova Upravnog odbora mora imati najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima iz stava 1 ovog člana.

"Imajući u vidu da je Vlada Crne Gore, dana 3. avgusta 2022. godine, donijela Rješenje o imenovanju predsjednika i tri člana Upravnog odbora Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore, te da je naknadno utvrđeno, da predsjednik i jedan član ne ispunjavaju uslove propisane članom 119 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kao i da je jedan član u konfliktu interesa, predlažem Vladi Crne Gore da razriješi predsjednika i da člana Upravnog odbora Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore, prije isteka mandata, u gore navedenom sastavu", poručuju iz Vlade.

Upravni odbor Fonda PIO je sjutra trebalo da izabere direktora Fonda PIO između četiri kandidata.

Fond je ranije zatražio mišljenje od Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) da li Jadranka Milošević koja je i jedan od kandidata, ali i član Upravnog odbora, uopšte može glasati.

Kandidati za izbor su bivša direktorica i članica sadašnjeg Upravnog odbora Fonda PIO i funkcionerka DPS-a Jadranka Milošević, bivši direktor Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje Jovo Pajović, sadašnji vršilac dužnosti direktora Fonda PIO Ranko Aligrudić (DF) i bivši direktor Uprave za vode i funkcioner Bošnjačke stranke Damir Gutić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније