Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Ч.Ј.

13. 12. 2022. 15:57 >> 16:34

ĐUKANOVIĆ - OSMANI

Odnosi Crne Gore i Sjeverne Makedonije za uzor

Bilateralni odnosi Crne Gore i Sjeverne Makedonije su za uzor, saglasni su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani koji boravi u posjeti Crnoj Gori. Osmani je istakao da je Sjevernoj Makedoniji važno da se Crna Gora još uvijek smatra predvodnikom EU integracija i dodao da je u evropskom procesu najvažnije ne izgubiti momentum.

Đukanović je, kako se navodi u saopštenju, uz zadovoljstvo susretom čestitao Sjevernoj Makedoniji na predstojećem preuzimanju predsjedavanja međunarodnim inicijativama Američko-jadranskom poveljom A5 i OEBS, uz želje za uspjeh i uvjerenje da će Sjeverna Makedonija ostvariti zacrtane planove istovremeno doprinoseći daljoj afirmaciji ciljeva ovih organizacija.

On je visoko ocijenio bilateralne odnose dvije države, intenzivnu političku komunikaciju na visokom i najvišem nivou koji doprinose da Crna Gora i Sjeverna Makedonija mogu poslužiti kao uzor.

"Čuvamo svoje prijateljstvo i trudimo se da u zajedničkom interesu unaprijedimo saradnju", kazao je Đukanović.

Predsjednik je, kako se dodaje u saopštenju, potvrdio bezrezervnu podršku evropskom putu Sjeverne Makedonije i zadovoljstvo početkom pregovaračkog procesa, ističući da raduje uspjeh svake od naših država.

"Đukanović je upoznao sagovornika sa aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori koje su, nažalost, uzrokovale i propuštene šanse u procesu integracije i poručio da jedino izborima možemo doći do odgovorne i stabilne Vlade koja će biti usresređena na zadatke iz evropske agende", navodi se u saopštenju.

Ministar Osmani je uz zahvalnost za priliku za susret potvrdio visoki kvalitet bilateralnih odnosa dvije države ali i kroz regionalno, i partnerstvo u okviru NATO.

On je naglasio da kao saputnici u procesu pristupanja EU, u Sjevernoj Makedoniji veoma važnim cijene da Crna Gora održi dobar tempo integracija jer je dobra vijest iz regiona dobra vijest za sve.

"Nama je važno da se Crna Gora još uvijek smatra predvodnikom integracija i da nastavi u tom pravcu", kazao je Osmani, uz ocjenu da je u evropskom procesu najvažnije ne izgubiti momentum. 

"Predsjednik Đukanović potvrdio je spremnost Crne Gore da bude podrška Sjevernoj Makedoniji u ostvarenju njenih strateških planova, kao i pouzdan partner u ispunjavanju zajedničkih ciljeva u inicijativama kojima se garantuje evropska i evroatlantska budućnost našeg regiona", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније