Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ Mina ]

20. 10. 2022. 11:36 >> 11:10
15

SKUPŠTINA PODGORICE

Vuković reizabran na poziciju gradonačelnika

Na Sjednici Skupštine Glavnog grada Ivan Vuković je ponovo izabran na poziciju gradonačelnika. Sjednicu je zakazao predsjednik opštinskog parlamenta Đorđe Suhih, nakon što je juče Upravni sud donio presudu da aktuelni gradonačelnik, Vuković nije izabran zakonito. Vuković je bio jedini kandidat za gradonačelnika. Za njegov izbor glasala su 32 odbornika. Sjednicu Skupštine prije glasanja napustili su odbornici Demokratske Crne Gore.

Vuković je nakon reizbora kazao da će u narednom periodu iskoristiti priliku da radi kako je radio i do sad, i da je uvjeren da će nastaviti mandat i nakon lokalnih izbora u nedjelju.

"Ono što nam se desilo 30. avgusta na državnom nivou, ne može nam se desiti u Podgorici nakon 23. oktobra. Ja mislim da je izbor nikad lakši, i sve ono što smo radili u prethodne četiri godine i što su naši rezultati dobiće izbornu potvrdu za koji dan", kazao je Vuković.

"Podnijeću krivičnu prijavu protiv sudija Upravnog suda"

Ivan Vuković je prethodno na sjednici, prokomentarisao odluku Upravnog suda poručujući da je “ovo presedan i kršenje zakona”.

Istakao je da taj sud nikad ne donosi presude u intervalu kraćem od tri do šest mjeseci.

“Oni su silom na sramotu, prvi put u praksi tog suda, poslije usmene rasprave istog dana donijeli odluku”, dodao je on.

“Zbog toga ćemo podnijeti krivičnu prijavu protiv sudija Upravnog suda koji su ukaljali ugled tog suda. Ovo je prvi put da se jedna pravosudna institucija miješa na ovako eklatantan način u političke procese, izborni proces u Crnoj Gori. Ovo je sramota i ovo treba svakog da zabrine, bez obzira na tzo što bi bio krajnji ishod”, naglasio je Vuković.

Krstović: Vuković će biti prošlost Podgorice

Odbornik Demokrata Janko Krstović  je rekao da Demokrate neće podnijeti novu tužbu Upravnom sudu.

"Svjesni smo da će građani pokazati na izborima da će Ivan Vuković biti prošlost Podgorice, kao Miomir Mugoša i Slavoljub Stijepović", kazao je Krstović i dodao da je Vukovićeva priča da će poslati tužbu marketinški trik.

"Da se pokaže da je DPS u prednosti ovdje. Niste u prednosti i to treba javno da kažete", poručio je Krstović.

Odbronik Demokratske partije socijalista (DPS) Mihailo Anđušić rekao je da su odlučili da ispoštuju odluku Upravnog suda, i podnesu predlog o izboru gradonačelnika.

“Ovakvo naše postupanje je dokaz da vjerujemo u vladavinu prava i institicije”, poručio je Anđušić.

On je rekao da je predlog o imenovanju Vukovića potpisalo 35 odbornika, što je potvrda da imaju većinu da ga izaberu za gradonačelnika.

“Imamo većinu kao i za svaku odgovornu odluku koju smo usvajali četiri godine”, rekao je Anđušić.

Odbornik Demokratske Crne Gore Mitar Vuković je rekao da je sjednica zakazana nelegitimno, budući da nema vanrednih okolnosti zbog kojih bi je trebalo zakazati po hitnom postupku.

“Svi građani su svjesni zašto ste zakazali današnju sjednicu”, rekao je Vuković.

On je upitao je da li će neko odgovarati ako budu poništene odluke donijete u proteklom periodu i najavio da će Demokrate podnijeti tužbu protiv Suhiha.

Odbornik Demokratskog fronta (DF) Ranko Milić rekao je da narod u Crnoj Gori “vidi o čemu se radi” i da će glasati onako kako su već odlučili.

“Ovo ne može promijeniiti mnogo toga, ali ostavlja gorčinu”, saopštio je Milić.

Odbornik DPS-a Andrija Klikovac rekao je da dinamika Upravnog suda najbolje govori o političkoj intrumentalizaicji jednog dijela sistema.

“Ne bih rekao da je u pitanju kompletan Upravni sud, već par pojedinaca koji su svoju ulogu shvatili preozbilno i dali sebi za pravo da se miješaju u izborni proces”, kazao je Klikovac.

Odbornik Liberalne partije Jovan Rabrenović rekao je da Vuković ima legitimitet da bude gradonačelnik, kao i da ne bi dovodio u pitanje odluke koje je donosio.

“Odluka koju danas usvajamo je značajna iz više aspekata ali je ključno da ćemo nastaviti da funkcuionišemo u punom kapacitetu, i da Vuković na legitiman način može nastaviti da obavlja svoje funkcije”, naveo je Rabrenović.

Usvojen je dnevni red na kojem su dvije tačke - izbor gradonačelnika, i izbori imenovanja. Glasala su 33 odbornika, od kojih su svi podržali predlog.

Na sjednici nije bilo drugih predloženih kandidata za gradonačelnika.

Krstović je tražio  prethodno da se tačka o izboru gradonačelnika skine sa dnevnog reda, ali taj predlog nije usvojen. Protiv je glasalo 33 od 36 odbornika, tri su bila za.

Suhih: Imamo obavezu da postupimo po odluci Upravnog suda

Predsjednik Skupštine Glavnog grada Đorđe Suhih kazao je da se došlo u takvu situaciju da Glavni grad nema rukovodioca. Kako je kazao, smatrao je da se radi o vanrednoj situaciji.

"Za dva mjeseca vjerovatno neće steći uslovi da se izabere novi gradonačelnik i smatrao sam da je nužno da Glavni grad izabere u periodu u kojem još može gradonačelnika ili rukovodioca", naveo je on.

Kazao je kako se ne slaže s tim da Podgorica treba "dva i po mjeseca" da ostane bez rukovodica.

"Imamo obavezu da postupimo po odluci Upravnog suda i preporuci ministra pravde koji je rekao da Glavni grad ispravi svoje greške. Mi sad biramo gradonačelnika", naveo je on.

Iz Demokratske Crne Gore poručuju da je Skupština trebala da postupi drugačije. 

Odbornik Demokrata Janko Krstović je rekao da to što se "neko iz Glavnog grada izvlači da je vanredna situacija" ne znači da se zapravo radi o vanrednoj situaciji.

Rekao je da je trebalo donijeti odluku o raspuštanju lokalnog parlamenta, jer "nemamo niti legitimno izabranu Skupštinu, niti gradonačelnika".

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније