Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

28. 08. 2022. 17:58 >> 17:57
3

DPS HERCEG NOVI

"Dolazak Porfirija prate propagandni spinovi"

Patrijarh pravoslavne Crkve Srbije Porfirije dolazi u posjetu podružnici pravoslavne Crkve Srbije i tu nema ničega spornog. Sporni su i začuđujući, pa i uznemiravajući medijski spinovi i floskule i reakcije već poznate propagandne mašinerije, ocijenili su u Opštinskom odboru Demokratske partije socijalista (DPS) Herceg Novi.

"Uz mnogo trogatelne pompe, tvrdi da je ovo prva posjeta patrijarha Herceg Novom poslije više decenija, iako svi znaju da je je nedavno dolazio privatno, ili službeno", navode u saopštenju.

Dakle, kako poručuju, ne govori se istina.

"Lokalni crkveni službenici oglašavaju se u medijima i prizivaju sjećanja i poređenja sa vladikom Nikolajem Velimirovićem koji je neko vrijeme boravio u Herceg Novom, što je najblaže rečeno neumjesno jer narečeni vladika Nikolaj ima vrlo kontroverznu istorijsku funkciju i tumačenja koja sigurno ne bi godili aktuelnom patrijarhu. No, lokalci su se potrudili da se istaknu", navede iz DPS-a Herceg Novi.

Dodaju da se Herceg Novog, opet posredstvom lokalnih telala priziva pohod na Lovćen i mauzolej, ne bi li se vratila kapela, ne Njegoševa nego Karađorđevića.

"Dolivanje ulja, ne bi li prokipilo i prekipilo. Zašto to, čemu to - pitaju u toj partiji", poručuju u saopštenju.

Ističu da je vrlo indikativan i naslov priredbe, sa narodnim veseljem "kako se plakatira".

"Đedov sabor od Dunava do mora sinjega! Iako nam je jasna aluzija, čini se da su organizatori nadmašili čak i pokojnog Amfilohija Radovića, koji, koliko je poznato nikada nije imao tolike i takve teritorijalne ambicije. Dunav je velika evropska rijeka, a more, more sinje je iracionalna nakana, čak i za lokalno pravoslavlje sklono iracionalnom. Treba li još jednom reći da u ovim manje ili više sakrivenim prijetnjama i naznakama malignih ambicija zdušno i servilno učestvuje lokalna vlast, dajući tako legitimitet nečemu što ne može imati legitimitet", zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније