Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Iv.P./ TVCG ]

10. 07. 2022. 07:20 >> 07:17
1

INTERESI GRAĐANA NA POSLEDNJEM MJESTU

Političari da napokon rade za dobrobit građana

I dok političari ne odustaju od nacionalnih pitanja i podjela, građani žive sa inflacijom, ponovo koronom, pominje se i nestašica hrane na jesen. Stoga ostaje pitanje kad će  brinuti o interesima građana kao o svojim.

Dok svijet ide naprijed, Crna Gora i dalje stoji u lavirintu identitetskih, nacionalnih i vjerskih pitanja. Takva situacija ne može donijeti dobro građanima, ali odgovara dijelu političara, tvrdi novinar i karikaturista Goran Šćekić.

"Nažalost, države Balkana, njima je sudbina takva da im je dominantna tema politika. Politika se može i oprostiti, ali kada su u pitanju vjerska i identitetska pitanja, zaista tragično je u Crnoj Gori, a da se apsolutno zapostave pitanja koja su bitna za život, za naše potomke, porodicu, a to je ekonomija, standard", kazao je on.

Saglasni su i građani. Smatraju da donosioci odluka o njihovim potrebama treba da brinu kao o svojim:

"Da konačno rade za dobrobit građana, da se vide rezultati, koji su to rezultati koje su oni sproveli, a da se vidi da je nama građanima dobro"; "Da uzmu lopatu i da rade. Ništa bolje neće biti nego to", neki su od komentara građana.

Da uzmu lopate, bilo bi pretenciozno očekivati. Ali, za početak, donosioci političkih odluka morali bi, uslijed ekonomske krize, da se fokusiraju na egzistencijalna pitanja građana, smatraju u Centru za građanske slobode

"Ovom društvu jeste potreban upliv inicijativa u tom smislu, da priče koje se vrte u javnom diskursu - identitetske priče, nacionalističke, religijske, već da ljudi žele ono što je mnogo bliže njihovoj svakodnevnoj realnosti - trošenje novca u prodavnicama, putovanje itd", kazao je Nikola Mumin.

Identitetska pitanja, koja političari potenciraju, ne plaćaju račune građanima na kraju dana.

"Ali možemo platiti njima račune, televizijske pretplate i energije koju potroše, jer oni samim tim podizanjem tenzija i stvaranjem krize identiteta u Crnoj Gori, dominiraju na političkoj sceni, a nažalost, narod strada. A da li ćemo postradati zbog svih nestašica i poskupljenja koja se najavljuju od jeseni, te imamo li strategiju za ublažavanje posljedica rata u Ukrajini - to su pitanja na koje građani očekuju odgovor. I to od onih kojima su, sudeći prema onome što imamo priliku da gledamo i slušamo u prethodnom periodu, ta pitanja u drugom planu", zaključio je Šćekić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније