Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

T.G. [ Mina ]

14. 06. 2022. 16:39 >> 16:48

RAU PORUČIO

"Pristupanje regiona EU najtemeljnije geopolitičko pitanje"

Ruska agresija je uništila prethodnu bezbjednosnu arhitekturu u Evropi, ali je postavila pristupanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji (EU) kao najtemeljnije geopolitičko pitanje, poručio je ministar vanjskih poslova Poljske Zbignjev Rau.

Rau, koji u boravi u Crnoj Gori u svojstvu predsjedavajućeg OEBS-om, je tokom razgovora sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem, rekao da je fundamentalni izazov održati OEBS u uslovima agresije

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Crne Gore, Rau je poručio da je njegova zemlja iskreni partner Crnoj Gori i blizak saradnik i partner u NATO-u, napominjući da je vidljivo isprepletana pozicija u Alijansi i važnost pristupanja EU.

“To je najprirodniji naredni korak u obezbjeđivanju stabilnosti i prosperiteta ovog regiona”, poručio je Rau.

On je, uz saglasnost za potrebu odlučne politike proširenja EU, iskazao zadovoljstvo što OEBS može da pomogne Crnoj Gori u ispunjavanju njenih obaveza, visoko cijeneći blisku i dugu saradnju sa Misijom u Crnoj Gori.

“Rau je pohvalio smjelu reformsku agendu naše zemlje koja vodi ka vladavini prava i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i pluralističko i aktivno djelovanje crnogorskog civilnog društva uz ocjenu da je Crna Gora na pravom putu”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, on je poručio da će OEBS pomoći Crnoj Gori u savladavanju svih izazova.

Đukanović je zahvalio za pažnju koju OEBS i Rau lično posvećuju Crnoj Gori i regionu Zapadnog Balkana, naročito imajući u vidu komplikovanu agendu te organizacije i Poljske kao zemlje susjeda Ukrajini, gdje se, kako je rekao, događa najgora agresija u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

On je ukazao na stratešku važnost integracije Zapadnog Balkana u EU kao uslova za stabilnost regiona ali i geopolitičku investiciju u evropsku stabilnost.

Kako je saopšteno, Đukanović je ponovio neophodnost jedne i jednoznačne evropske poruke Zapadnom Balkanu - da sve zemlje tog regiona imaju svoje mjesto u EU i da će ga zauzeti kada ostvare reforme i dostignu standarde.

On je podsjetio da je OEBS prva organizacija kojoj je Crna Gora pristupila nakon obnove nezavisnosti.

“Zahvaljujući saradnji sa OEBS-om Crna Gora je ostvarila i ključne pomake ka EU”, kazao je Đukanović.

On je visoko ocijenio doprinos misija OEBS-a stabilnosti i prosperitetu regiona i snažno podržao aktivnosti koje ta organizacija preduzima na uspostavljanju povjerenja i zaustavljanju rata u Ukrajini.

“Đukanovć je zaključio da ćemo i dalje biti odgovoran partner međunarodnih organizacija i iskren prijatelj Poljske”, rekli su iz Službe za informisanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније