Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 12. 2013. 13:53 >> 20:05
46

KRIVOKAPIĆ PORUČIO

Crkva nas udaljava od Evrope

Socijaldemokratska partija (SDP) neće biti u vladajućoj koaliciji, ukoliko crkva i nacionalne podjele budu i dalje u centru političkog života Crne Gore - kazao je lider te stranke, Ranko Krivokapić.


On je naveo i da su jedini partneri za razgovor o stvaranju državotvornog bloka, Pozitivna Crna Gora i Forum 2010.

Komentarišući izjavu lidera Demokratske partije socijalista (DPS), Mila Đukanovića koji je kazao da će ta partija na narednim parlamentarnim izborima nastupiti u drugačijem aranžmanu, Krivokapić je rekao da SDP nastupao samostalno na poslednjim lokalnim izborima, a tako će biti i na izborima u Podgorici.

„Tu nema nikakvog problema i ništa posebno novo“, rekao je Krivokapić.

On je naveo da ga zabrinjava povratak crkve u centar političkog života u Crnoj Gori.

„Crkva se vraća, a ne životni problemi građana i rast duga, i činjenica da živimo na dug, ili gubici radnih mjesta i vladavina prava. Nije dobro da se u centar političkog života vraću pitanja nacionalnih podjela i crkva kao medijator u tome“, kazao je Krivokapić novinarima u Vili Gorica.

On smatra da to Crnu Goru udaljava od evropskih i evroatlantskih integracija.

„To su nove činjenice i ako bi se one nastavile onda je jasno da SDP kao ni 1990.-ih ni ubuduće neće biti dio saveza koji ide ka tim vrijednostima, već ka onim koji idu direktno prema Evropskoj uniji i NATO-u“, rekao je Krivokapić navodeći da su to logično odluke ukoliko se nastave ta dešavanja.

Upitan u čemu vidi saradnju crkve i DPS-a, Krivokapić je kazao da su i opozicone kolege primijetile da to znači povratak na programske osnove 1990.-ih.

„To je direktno suprotno Evropskoj uniji, jer je crkva glavni protivnik NATO-a i evropskih integracija u Crnoj Gori“, naveo je Krivokapić.

On je kazao da se ne treba baviti crkvenim već pitanjima evropskih integracija, i životnim problemima građana.

Krivokapić je rekao da je vladajuća koalicija nastala zbog programskih ciljeva, podsjećajući da su to članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji.

„Ako se to ne bi ostvarivalo, već ako bi se ušlo u drugom pravcu jasno je da neće biti koalicije sa SDP-om“, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje da li planira da i dalje radi na stvaranju državotvornog bloka, Krivokapić je rekao da je taj blok direktan odgovor na izbore u Podgorici.

„Taj blok ima svoje programske ciljeve, a državotvornost pred nama je upravo borba za državu socijalne pravde, vladavinu prava i za bolji život građana i zato se krenulo u formiranje tog bloka, jer ako zaokreti budu ušli ka vraćanju na nacionalna pitanja i na podjele onda se mora sačuvati osnov držatvornosti za budućnost“, precizirao je on.

Krivokapić je kazao da će se u vezi držatvornog bloka razgovarati samo na nivou lokalnih izbora u Podgorici.

On je saopštio da su jedini direktni partneri za te razgovore Pozitivna Crna Gora i Forum 2010.

Krivokapić je kazao da ga ne zabrinjavaju pojedina istraživanja prema kojima rejting SDP-a pada.

On je rekao da poziv Đukanovića srpskim partijama da uđu u Vladu i najave drugačijeg aranžmana na sljedećim izborima, tumači kao programsko prestrojavanje DPS-a.

„To je programsko prestrojavanje, a nijesu poruke za sadašnju koaliciju. Koalicija ima smisla samo ako partije u njoj imaju zajedničke ciljeve, ako se bude išlo u drugačijem pravcu koalicije ne može biti, jer smo se okupili oko evropskih integracija i NATO-a, ako to ne bude SDP neće biti u koaliciji“, kazao je Krivokapić.

Upitan da li je zbog toga za raspisivanje vanrednih izbora, Krivokapić je rekao da će naredne godine biti dovoljno izbora.

„Narednu godinu treba da iskoristimo da bismo dobili poziv za NATO, a izbori će biti u više od pola države, tako da dodatni izbori ne trebaju, osim ako se ne budu pravili zaokreti u pogrešnom pravcu“, pojasnio je Krivokapić.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари46

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније