Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 12. 2013. 14:38 >> 14:50

KONJEVIĆ SIGURAN

Nema opasnosti od vraćanja viza

Crna Gora se suočava sa problemom lažnih azilanata, ali u mnogo manjem obimu od ostalih država regiona, zbog čega nije izložena opasnosti od ukidanja bezviznog režima, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

 


"Igra brojki je jednostavno takva da za Crnu Goru ne postoji opasnost od ponovnog vraćanja viza, a očekujem da se to neće desiti ni ostalim državama zapadnog Balkana", kazao je Konjević.

Mogućnost ponovnog uvođenja viznog režima za države zapadnog Balkana u četvrtak je u Budvi, najavila evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrom, ako te zemlje do proljeća ne pokažu jasne rezultate u suzbijanju problema povećanog broja aplikacija za azil.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je kazao da Srbija ulaže maksimalne napore u rešavanju pitanja azilanata, kako bi izbjegla opasnost od suspenzije vizne liberalizacije.

"To je problem sa kojim će se sve zemlje zapadnog Balkana suočiti i zato moramo raditi na njegovom rješavanju", rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, najveći broj ljudi koji iz Srbije traže azil u EU najčešće to radi iz ekonomskih razloga, a uglavnom su to Romi i Albanci.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić je naveo da smanjenje lažnih azilanata predstavlja jedan od najvećih izazove za države zapadnog Balkana.

"BiH postiže određene uspjehe po tom pitanju, ali to ne znači da je problem riješen", kazao je Radončić.

Dačić je kazao da, kada je u pitanju MUP Srbije, nema nikakvih prepreka za saradnju sa ostalim resornim ministarstvima u regionu.

"Nema naših i tuđih kriminalnih grupa, jer su te grupe sastavljene od građana gotovi svih država regiona, a svima zajedno nanose štetu", rekao je Dačić.

On je ukazao da mnogi od pripadnika kriminalnih grupa imaju po nekoliko državljanstava zemalja regiona, što je ranije otežavalo efikasnije suzbijanje njihovog nezakonitog delovanja.

"Nakon dugog niza godina, gde smo imali zatvorenost policija po državama, sada imamo dobru regionalnu saradnju od koje očekujem da će dovesti do rasvetljavanja mnogih do sada nerasvetljenih ubistava", rekao je Dačić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније