Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J. [ TVCG ]

15. 11. 2021. 10:21 >> 10:23
1

VARHELJI

Moramo da nastavimo politiku proširenja

Moramo da nastavimo politiku proširenja koja je naš najjači alat i nadamo se da ćemo nakon izbora u Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji vidjeti napredak, kazao je Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji. On je dodao da je Evropska komisija spremna da nastavi posao u pripremanju prve Međuvladine konferencije sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom do kraja godine.

U Bosni i Hercegovini postoje tendencije koje podrivaju jedinstvo zemlje i koče njen razvoj i put ka EU, naglasio je na početku sastanka ministara vanjskih poslova EU, visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borelj.

Na sastanku će se govoriti i o dijalogu Beograda i Prištine, ali i o situaciji na Zapadnom Balkanu uopšte, koja kako je rekao, nije posebno dobra.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kazao je da Zapadni Balkan nije samo proširenje već i pridruživanje zemalja regiona vanjskopolitičkim ciljevima EU.

“Moramo da nastavimo politiku proširenja koja je naš najjači alat i nadamo se da ćemo nakon izbora u Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji vidjeti napredak”, kazao je Varhelji.

Kaže da je Evropska komisija spremna da nastavi posao u pripremanju prve Međuvladine konferencije sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom do kraja godine.

Naglasio je da je važna tema i Evropski investicioni plan, na čijoj implementaciji treba raditi što je prije moguće.

Ministri će na sastanku govoriti i o ekvivalenciji kovid sertifikata za Moldaviju, Gruziju i Srbiju, što će "građanima tih zemalja olakšati putovanja ali i omogućiti građanima Evrope da putuju".

Ministar vanjskih poslova Finske, Peka Havisto kazao je da je Finska zabrinuta zbog vijesti koje dolaze iz BiH, posebno iz Republike Srpske.

"Situacija je napeta i Dejtonski mirovni sporazum mora da bude u potpunosti ispoštovan i to je vazno kako bi se smanjile tenzije u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini", kaže Havisto.

Kaže da Finska podržava proces pridruženja Albanije i Sjeverne Makedonije EU.

Situacija u regionu Zapadnog Balkana se pogoršava, podjele se produbljuju, ocijenio je ministar vanjskih poslova Hrvarske, Gordan Grlić Radman na početku Savjeta ministara vanjskih poslova EU u Briselu.

“Vidimo prijetnje demokratiji, integritetu. Politika proširenja ostaje ključ ali moramo da imamo jak politički pristup, to je jedini cilj da se napreduje”, kaže Radman.

Ističe da je to posebno važno u slučaju Bosne i Hercegovine, i da rastući separatizam u toj zemlji produbljuje nestabilnost.

“Ključ za rješenje je puno poštovanje principa jednakosti tri konstitutivna naroda i izborne reforme. U tim oblastima nam je potreban napredak i to je pitanje hitnosti. Mi podržavamo izmjene izbornih reformi, koje su nepohodne”, poručuje Radman.

Kaže i da su zabrinuti razvojem situacije u drugim zemljama Zapadnog Balkana.

“Teritorijalni integritet i demokratija moraju biti sačuvani, bilo kakvo miješanje bilo iznutra ili spolja nije prihvatljivo i akcije i izjave koji podsjećaju na devedesete moraju da prestanu”, kaže Radman.

Zaključuje da Hrvatska ima specifične predloge i očekuje da zajedno sa drugim zemljama članicama bude dio jačeg političkog pristupa u regionu.

Ivan Mijanović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније