Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

10. 11. 2021. 12:45 >> 12:51

MARGOLIN

CG na visokom mjestu po položaju Jevreja

Jevreji neće naći bolje prijatelje od Crne Gore, što će uskoro i potvrditi istraživanje o položaju Jevreja u svim državama svijeta u kojima žive, a sadašnji podaci pokazuju da je Crna Gora na visokom mjestu, kazao je predsjedavajući Evropske jevrejske asocijacije, rabin Menače Margolin. On se sastao sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem.

Zahvalivši na pozivu za učešće na simpozijumu, Bečić je izrazio nadu i uvjerenje da „budućnost ne smije biti ni nalik onome što se nekad dogodilo, da se monstruozni zločini nikad više ne smiju ponoviti  i da se nikad više neće ponoviti ništa ni nalik onome što se desilo jevrejskom narodu“.

Navodeći da su crnogorski i jevrejski narodi prijateljski, koji promovišu istinske vrijednosti koje su potrebne čovječanstvu, predsjednik Bečić je konstatovao da su „Crnogorci znali, kako je sinoć istakao uvaženi rabin Ari, da svog brata i prijatelja spasu od nacističkih hordi, pružajući im nesebično sklonište onda kad im je to najviše bilo potrebno“.

Ističući da kroz prizmu broja ne posmatra snagu i veličinu jevrejske zajednice u Crnoj Gori, već „kroz posvećenost i iskrenost u odnosu prema svim građanima Crne Gore“, Bečić je kazao da, „iako  smo svi kroz istoriju bili na velikim iskušenjima, naši narodi se nijesu dali u lance vezati, već smo se uzdizali kao feniks“.

Izrazivši spremnost u pružanju nesebične pomoći za izgradnju sinagoge, predsjednik Skupštine je kazao „upravo bi izgradnja sinagoge, bila kruna prijateljstva dva naroda“.

“Uz konstataciju da je Crna Gora najdalje odmakla na evropskom putu, da postoji raspoloženje i volja da se učini dodatan napor u dijelu daljih reformi, ali i da se očekuje proaktivan odgovor Evropske Unije, Bečić je zahvalio na afirmativnim riječima rabina Margolina (Menachem Margolin) i njegovoj iskrenoj želji da Crna Gora što prije postane članica EU”, saopšteno je iz Skupštine.

“Saglasivši se sa predsjednikom Bečićem, „da je jedan čovjek dovoljan, da napravi veliki uspjeh“, rabin Margolin je kazao da „nećemo naći bolje prijatelje od Crne Gore“ što će uskoro i potvrditi istraživanje o položaju Jevreja u svim državama svijeta u kojima žive, a sadašnji podaci pokazuju da je Crna Gora na visokom mjestu”, navodi se u saopštenju.

Rabin Margolini se u govoru posebno zahvalio predsjedniku Skupštine kazavši ,,sjajan ste primjer kako jedna buduća članica Evropske Unije treba u svakom trenutku da se odnosi, ne samo prema jevrejskoj zajednici, već prema svim građanima bilo kojoj vjeri ili naciji da pripadaju“.

On je prenio pozdrave predsjedniku Bečiću od strane premijera Izraela, i zaključio govor sa „Cilj je da se Crna Gora još više približi EU i postane njena članica“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније