Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ RTCG Portal ]

29. 06. 2021. 20:56 >> 20:57
14

OLENIK NA TVCG

"Vučić na vlasti i u Srbiji i u Crnoj Gori"

Građani Crne Gore i Srbije imaju istu vlast - imaju Vučića na vlasti, s tom razlikom što u Crnoj Gori postoji predsjednik koji je izabran od strane građana i koji predstavlja manji dio izvršne vlast, dok je Vlada, Skupština i veći dio lokalne samouprave pod direktnim uticajem predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, saopštio je advokat Aleksandar Olenik. On je u emisiji "Teleskopija" na Televiziji Crne Gore ocijenio da vlast u Srbiji, preko Srpske pravoslavne crkve (SPC) i srpskih nacionalističkih stranaka iz Crne Gore, "hoće cijelu teritoriju".

Na pitanje da li Vučić vuče konce samo preko Demokratskog fronta ili ima uticaja i na Građanski pokret URA i Demokrate, Olenik je kazao da vidi da predsjednik Srbije vrši medijski pritisak na sve, te da to je vidljivo i nakon usvojene Rezolucije o Srebrenici.

"Prije ili kasnije podlegnu i sprovode ono što im se naredi iz Srbije", dodao je on.

Direktna komunikacija

Olenik je saopštio i da je vlast u Srbiji direktno komunicirala sa organizatorima litija u Crnoj Gori i političkim protestima, te da nije bilo potrebe da se medijski eksponiraju. Desni dio opozicije je, dodaje on, to morao javno da uradi i da pokaže svom biračkom tijelu da su "na istom tragu i još bolji nacionalisti nego Vučić".

"Trojka iz Demokratskog fronta nije išla kod opozicije po mišljenje i naloge, već je išla kod Vučića i patrijarha, i onda je desni dio opozicioni morali da kažu da oni su na istom tragu..."

Srbija, SPC, novac

Na pitanje o strahu Vučića od uticaja crkve da se i u Srbiji ne bi mogle dogoditi litije, gost "Teleskopije" kaže:

"Vučić se plaši svaga i svačega, i svoje sjenke... Odnos prema crkvi je finansijski i to nije skriveno i dovoljno je pogledati javne izvještaje i bilanse budžetskih rezervi Republike Srbije. To su milioni... Imamo i onaj dio koji se ne vidi - porezi, vjeronauka... Crkva je kupljena u većem ili manjem dijelu i kroz taj novac se kupuje poslušnost."

Olenik je ocijenio da je crkva otvorena za tu vrstu saradnje sa Srbijom i da su u pitanju milioni koji se, kako je kazao, otvoreno, nemilice i javno slivaju u budžet crkve, a kojim oni raspolažu na način koji niko ne zna.

"Možda je riječ reket teška, ali mislim da SPC ucjenjuje srpsku državu i Vučića i to ide do neviđenih razmjera", kazao je Olenik na TVCG.

 

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније