Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

11. 05. 2021. 15:01 >> 15:55
2

SKUPŠTINA CG

Raspravljaće i o Srebrenici, odgađanju plaćanja kredita i Valdanosu

Dnevni red četvrte sjednice prvog redovnog zasijedanja Skupštine Crne Gore dopunjen je predlozima opozicije.

Na početku sjednce jednoglasno je prihvaćen predlog poslanika Albanske liste Gencija Nimanbegua da se u dnevni red uvrsti predlog Zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine u Valdanosu.

Takođe, prihvaćeno je da se u dnevni red uvrsti predlog poslanika SDP-a Raška Konjevića da se raspravlja o predlogu zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza svih korisnika kredita 

Poslanici su podržali predlog poslanika Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića da se na današnjem dnevnom redu Skupštine nađe predlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Za taj predlog glasala su 42 poslanika, 15 je bilo protiv, dok je 21 poslanik bio uzdržan.

"Opravdanost inicijative je svakodnevna. Mi u državi koja je lider u EU integracijama doživljavamo porast negiranja genocida. Ovaj dom ne smije dozvoliti promociju ratnih zločinaca. Ovo nije usmjereno protiv jednog naroda već je cilj pomirenje i suočavanje sa prošlošću. Bez suočavanja sa prošlošću ne možemo pomiriti region", kazao je Ibrahimović prilikom obrazloženja i pozvao poslanike da glasaju po savjesti.

Nije prihvaćen predlog poslanika Liberalne partije Andrije Popovića da se u dnevni red uvrsti Zakon o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola, za koji je glasalo 39 poslanika.

Poslanici nijesu izglasali da se dnevni red dopuni rezolucijom o očuvanju Aerodroma Crne Gore , što je bio predlog Socijaldemokratske partije (SDP).

Skupština nije prihvatila predloge Konjevića da se u dnevni red uvrste predlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, predlog izmjena Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, predlog Zakona o akcizama, predlog o izmjenama, dopuna Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, predlog zakona o kreiranju garantnih šema za pomoć privredi i predlog zakona o dopunama Zakona o Prijestonici.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović predložio je da se dnevni red dopuni predlogom zakona o dopuni zakona o porezu na dodatu vrijednost, ali to nije prihvaćeno.

Danijel Živković (DPS) tražio je da prva tačka dnevnog reda bude predlog razrješenja ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava Vladimira Leposavića, što nije prihvaćeno.

Poslanici crnogorskog parlamenta trebalo bi danas da počnu raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu, koje je predložila parlamentarna većina. Sjednica je počela sa dva sata zakašnjenja.

Na dnevnom redu sjednice je i Predlog zakona o budžetu za ovu godinu, Predlog odluke o zaduživanje Crne Gore za 2021. godinu, kao i izmjene Zakona o porezu na dodatnu vrijednost.

Poslanici će, na četvrtoj sjednici Prvog redovnog zasijedanja u ovoj godini, između ostalog, raspravljati i o izmjenama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kao i Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

Kako je objavljeno na sajtu Skupštine, na dnevnom redu su i Predlog zakona o unutrašnjim poslovima, izmjene Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma, kao i dopune Zakona o državnoj upravi.

Poslanici bi, u okviru tačke dnevnog reda – izbori, imenovanja i razrješenja, trebalo da se izjasne o zahtjevu premijera Zdravka Krivokapića za smjenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније