Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 05. 2021. 17:52 >> 18:22
4

REAKCIJE OPOZICIJE

"Pozdravljamo negativno mišljenje VK"

Negativno mišljenje Venecijanske komisije o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu potvrđuje da se radi o jednom dokumentu koji je konstruisan za jednokratnu upotrebu i kosi se sa principima evropskog zakonodavstva, ali i Ustavom Crne Gore, saopštila je Demokratska partija socijalista.

"Pokušaj političkog podešavanja jedne nezavisne grane vlasti, otvoreni partijski uticaj na izbor tužioca, razotkriva namjere Vlade: sa jedne strane da žrtvuje evropski put Crne Gore, kako bi se održala na vlasti, suočena sa ucjenama dijela parlamentarne većine, a sa druge da tužilaštvo instrumentalizuje u pokušaju vještačkog kreiranja afera i stvaranja uslova za 'lov na vještice', ne bi li se zamaglila činjenica da sem permanentnih gafova, skandala i primjera bezakonja, ova izvršna vlast nema nikakve rezultate", navode u saopštenju.

Stav Venecijanske komisije je, kako navode, potvrda da Crna Gora već ima dobar zakonski okvir kada je u pitanju organizacija tužilaštva, kao i mehanizme za nezavisnost i samostalnost njegovog rada.

"Aktuelna vlast ne smije zarad svojih populističkih ciljeva i partijskih pretenzija rušiti ugled Crne Gore, njen pravni poredak i podrivati kompletnu organizaciju državnog sistema", istakli su u saopštenju.

Pozivaju predstavnike parlamentarne većine da poštuju mišljenje koje dolazi sa relevantne međunarodne adrese.

"I da odustanu od mijenjanja zakona kojim se urušavaju institucije, ugled Crne Gore kod međunarodnih partnera i dovodi u pitanje evropski put države", zaključili su u saopštenju.

Zeković: Potvrđeno da je “Dritanov zakon” Mandićev 

Još jednom ponovljene kritike Venecijanske komisije na račun izmjena Zakona o državnom tužilaštvu i insistiranje na širokoj i inkluzivnoj raspravi, potvrđuju ispravnost politike SDP-a koja mjesecima insistira na otvaranju dijaloga u Skupštini o neophodnim promjenama u Državnom tužilaštvu, saopštio je potpredsjednik SDP-a, Bojan Zeković.

"Najjeftinija trgovina: Vi nama dajte mogućnost da imenujemo našeg VDT-a mimo Ustava, makar u vd statusu na godinu dana, a zauzvrat ćete dobiti budžet i time vam omogućiti da budete predsjednik i potpredsjednik Vlade još godinu dana, očekivano nije dobila saglasnost Venecijanske komisije", navodi u saopštenju.

Istakao je da mandat bez legitimiteta, dezavuisanje Ustava i normativno nazadovanje nijesu put kojim treba ići, već je, kako ponavlja i Venecijanska komisija, nepohodno doći do kandidata koji ima šire povjerenje.

"Novim mišljenjem Venecijanske komisije još jednom je potvrđeno da je “Dritanov zakon” u sadržajnom smislu Mandićev zakon i predstavlja obračun sa stavom Venecijanske komisije. Zato očekujemo da će uprkos ucjeni DF-a predlagači odustati od sukoba sa EU, jer su upravo amandmani na Ustav iz 2013. koji se danas žele dezavuisati bili ključno mjerilo za poglavlje 23. Promjene u Državnom tužilaštvu su neophodne, ali ne na način koji nas vodi u sukobavljanje sa Evropskom unijom i zato SDP još jednom poziva na dijalog oko izbora novog VDT-a i drugih nosilaca pravosudnih funkcija, spremni da budemo dio većine za izbor kvalitetnog kandidata koji će unaprijediti rad Državnog tužilaštva", poručio je Zeković.

Kako je istakao, stav Venecijanske komisije da se ne može birati vd VDT van Državnog tužilaštva, potvrda je stava SDP-a, da se izbjegavajući razgovor sa opozicijom ne može dezavuisati Ustavna norma o kvalifikovanoj većini.

"Kvalifikovana većina za izbor VDT-a je upravo predviđena da nijedna vlast, niti bivša niti sadašnja ne mogu samostalno birati VDT-a, već je neophodno da on ima šire povjerenje", zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније