Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 04. 2021. 14:49 >> 14:51

KORDIĆ - DA SILVA PINA

"CG podržava portugalsko predsjedavanje EU"

Crna Gora je opredijeljena da tokom Portugalskog predsjedavanja EU demonstrira svoju odlučnost da još intenzivnije nastavi sa reformama, posebno u oblasti vladavine prava koja determiniše ukupni napredak društva, rekla je glavna pregovaračica Zorka Kordić na sastanku sa ambasadorkom Portugala Mendes da Silva Pinom.

Kordić je istakla da veoma cijeni podršku koju Portugal pruža Crnoj Gori u pristupanju EU, a posebno u pogledu inkluzivnog dijaloga koji je pokrenut po pitanju jasnih smjernica za primjenu Nove metodologije pristupanja, kako bi ona imala dodatnu vrijednost za države kandidate.

Kako je istakla, puna usklađenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU treba da bude sastavni dio političkog dijaloga na visokom nivou u okviru Nove metodologije, a da je vladavina prava vodilja procesa. U tom kontekstu, glavna pregovaračica je prenijela očekivanje da će se, tokom portugalskog predsjedavanja EU, a u skladu sa Novom metodologijom, održati Međuvladina konferencija u kojoj će Crna Gora učestvovati na političkom nivou.

Da Silva Pina je istakla da Portugal očekuje da Crna Gora nastavi da demonstrira svoje liderstvo u procesu pregovora sa EU i nastavak reformi, prije svega u vladavini prava, i da Crna Gora pokaže da je posvećena očuvanju sistema evropskih vrijednosti i konkretnim, vidljivim rezultatima.

Kako je istakla, vladavina prava je obaveza koja će danom članstva u EU postati još veća, jer su pod strogom kontrolom u ovoj oblasti sve države članice EU i da se i pregovori o budžetu EU zasnivaju na poštovanju tih principa. Svakako, rezultati reformi nisu bitni samo zbog članstva u EU nego, prije svega, zbog dobrobiti cjelokupnog crnogorskog društva.

Ona je pohvalila opredjeljenje Vlade da se u ovoj fazi otvori inkluzivan dijalog u pripremi propisa koji se tiču efikasnosti tužilaštva kroz saradnju i konsultacije sa Evropskom komisijom.

"Cijela EU, kao i Portugal, podržava evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i Crne Gore. EU je to pokazala i kroz podršku u suočavanju sa koronavirusom, a nastaviće kroz programiranje nove Ipe", saopštila je ambasadorka.

Sagovornice su se saglasile o potrebi unapređenja saradnje dvije države u procesu evropske integracije, istakavši da postoji značajan prostor za saradnju u više oblasti u kojima Portugal može pomoći svojom ekspertizom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније