Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 03. 2021. 17:59 >> 17:59
1

RADULOVIĆ

"CG podržava pregovore o pomirenju s talibanima"

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović kazao je opredijeljenost Crne Gore da doprinese stabilnijem NATO okruženju kroz angažman u misijama, operacijama i doprinos povjerilačkim fondovima za izgradnju partnerskih odbrambenih kapaciteta.

Kako navode, Radulović je učestvuje na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a, koji se održava 23. i 24. marta u sjedištu Alijanse u Briselu.

Tokom prvog dana sastanka, ministri su razmotrili pitanja od značaja za bezbjednost evroatlantskog područja, s naglaskom na izazove u neposrednom okruženju Alijanse, na području Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike.

"Konstatovano je da naročit izazov u regionu predstavlja terorizam, te su saveznice potvrdile značaj nastavka zajedničkog djelovanja u suočavanju s ovom prijetnjom. Sastanak je bio prilika i za raspravu o aktuelnim dešavanjima u vezi s Avganistanom. Tom prilikom je potvrđena puna podrška Alijanse mirnom rješenju konflikta i nastavku mirovnih pregovora između Vlade Avganistana i talibana, što predstavlja najbolji put ka dugotrajnoj i održivoj stabilnosti u državi. Ponovljen je značaj konsultacija i koordinacije saveznika po ovom pitanju", navode u saopštenju.

Radulović je, kako navode, potvrdio opredjeljenje Crne Gore da doprinese stabilnijem NATO okruženju kroz angažman u misijama, operacijama i doprinos povjerilačkim fondovima za izgradnju partnerskih odbrambenih kapaciteta.

"Crna Gora snažno podržava pregovore o pomirenju s talibanima i značaj konsultacija sa saveznicima. Crna Gora će nastaviti da doprinosi razvoju i jačanju nacionalnih odbrambenih kapaciteta te zemlje", istakao je Radulović na temu o Avganistanu.

Današnji susret ministri vanjskih poslova su iskoristili i za nastavak razgovora o procesu "NATO 2030" koji bi trebalo da učini ovu organizaciju jačom i bolje pripremljenom za buduće izazove, a u susret Samitu.

"U tom kontekstu, ministri su istakli važnost jačanja političkog jedinstva Alijanse, unapređenja kolektivne odbrane, uključujući njeno prilagođavanje širokom spektru bezbjednosnih izazova modernog doba, u čemu je ključno unaprijediti saradnju sa strateškim partnerima", dodaju u saopštenju.

Radulović je, kako navode, prenio da Crna Gora pozdravlja proces koji će omogućiti da NATO nastavi da bude politički snažna organizacija koja zauzima globalan pristup u odnosu na aktuelne izazove.

Na marginama sastanka, Radulović je imao kraće bilateralne susrete sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, italijanskim ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Luiđi di Majom, njemačkim šefom diplomatije Hajkom Masom, holandskim ministrom vanjskih poslova Stefom Blokom i slovačkim ministrom vanjskih i evropskih poslova Ivanom Korčokom.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније