Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dan ]

01. 03. 2021. 06:39 >> 06:40

IMPERATIV VLASTI

Srediti birački spisak, ukinuti BB adrese

Povjerenje u izborni proces je u velikoj mjeri poljuljano i jedan od ključnih zadataka ovog saziva parlamenta trebalo bi da bude udaranje temelja za povratak povjerenja u izborni sistem, smatra Mileta Radovanić, generalni sekretar Građanskog pokreta URA.

To, kako ističe za Dan, podrazumijeva izmjene i dopune seta izbornih zakona koji tretiraju izbor odbornika i poslanika, finansiranje političkih subjekata i izbornih kampanja, birački spisak, prebivališta i boravišta.

"Mora se kao pozitivno ocijeniti to što se krenulo u postupak reforme izbornog zakonodavstva formiranjem skupštinskog odbora koji će se baviti tom tematikom. Takođe, u planu je i analiza Zakona o ličnoj karti i Zakona o crnogorskom državljanstvu", kazao je on.

Skupština, kako je rekao, mora postati mjesto gdje će se konsenzusom donositi odluke koje će kreirati izborne uslove, a krajnji cilj je da svake naredne izbore dočekujemo u fer i demokratskoj atmosferi.

"URA će, kao i do sada, biti konstruktivan partner, sa željom da izbori budu refleksija stvarne izborne volje građana. Na taj način vraćamo povjerenje građana i samim tim povećavamo stepen odgovornosti izabranih predstavnika u parlamentu", kazao je Radovanić.

Poslanik SNP-a Dragan Vukić takođe smatra da je vraćanje povjerenja građana u izborni proces neophodnost, a u tom pravcu očekuje da Vlada u najkraćem roku lokalnim samoupravama naloži numeraciju ulica, jer, kako ističe, nedopustivo je da gotovo 300.000 birača nema taj podatak upisan u birački spisak, odnosno da se vode na adresama sa oznakom b.b.

"Potom treba pristupiti pripremi i sprovođenju popisa stanovništva po standardima Eurostata, kao osnovnog i najvažnijeg kontrolnog mehanizma za kvalitetnu provjeru biračkog spiska. Nužno je i korišćenje alternativnih izvora podataka za kontrolu stvarnog broja stanovnika i njihovih adresa (baze mobilnih operatera i kablovskih operatera), slobodan pristup političkih partija svim podacima koji su definisani Zakonom o biračkom spisku (član 19) iz biračkog spiska o pojedinačnim glasačima; slobodan pristup matičnoj evidenciji o preminulim građanima; izmjena Zakona o registrima prebivališta i boravišta i usklađivanje rezidencijalnog uslova (za biračko pravo) sa zemljama u regionu i smanjenje uslova za potvrdu rezidencijalnog uslova sa dvije na godinu dana; povezivanje baze podataka na graničnim prelazima i korišćenje podataka o ulasku u Crnu Goru kao kontrolni mehanizam za potvrđivanje rezidencijalnog statusa; na zahtjev partija omogućiti slobodan pristup pojedinačnim dosijeima koje su pod kontrolom MUP-a vezano za upise u knjigu državljana i provjeru upravnog postupka na osnovu koga je neko upisan u knjigu državljana Crne Gore", rekao je Vukić.

On je naglasio da građani zasad nemaju informaciju o radu Savjeta za kontrolu biračkog spiska, osim da treba da se formira i ko treba da ga sačinjava, a za nepunih 17 dana imamo lokalne izbore u Nikšiću.

Crnoj Gori potrebni opšti izbori

Mileta Radovanić smatra da na izbornu volju može uticati odluka Ustavnog suda kojom se ukida član Zakona o izboru odbornika i poslanika kojim je propisano da građanin mora imati prijavljeno prebivalište najmanje šest mjeseci prije održavanja lokalnih izbora kako bi imao pravo da bira i da bude biran.

"Nakon ukidanja ovog člana pojavila se opravdana bojazan od 'selidbe' tkz. sigurnih glasova iz opštine u opštinu. Naročito ako imamo u vidu činjenicu da u Crnoj Gori nemamo opšte izbore, odnosno održavanje izbora na svim nivoima u jednom danu. Upravo na ovaj način može se uticati i mijenjati stvarna izborna volja građana, posebno ako uzmemo u obzir veličinu pojedinih opština u našoj državi", istakao je Radovanić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније