Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Autor: Portal RTCG ]

30. 01. 2021. 12:04 >> 20:18
31

NOVA

Podnijeli krivične prijave zbog nesavjesnog rada

Nova srpska demokratija podnijela je krivičnu prijavu protiv predsjednik Opštine Nikšić Milutina Simovića, i još nekoliko osoba zbog, kako su naveli, osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo "nesavjestan rad u službi".

Nova je, osim protiv Simovića, krivične prijave podnijela protiv načelnika Regionalne granične policije Crne Gore Janka Radosavovića, komandira SP Nikšić Darka Mađarića, inspektora za strance Predraga Vučinića i načelnika Odsjeka za strance Dejana Andrića. 

Podsjećamo, osam državljana Srbije, koji su imali turističku prijavu boravka, ali nijesu posjedovali dozvole za privremeni boravak i rad i potvrde o prijavi rada, moraće da napuste teritoriju Crne Gore 1. februara, pri čemu im je izrečena zabrana ulaska do 1. maja.

"Otkazivanje boravka u Crnoj Gori jeste samo provođenje samovolje naznačenih lica u krivičnoj prijavi", navodi se, između ostalog, u obrazloženju krivične prijave.

Đukanović: Moramo pobijediti još jače

Poslanik DF-a i funkcioner Nove Milutin Đukanović kazao je da su posljednja dešavanja u Nikšiću "dokaz zašto moramo pobijediti još jače i brojnije nego u avgustu".

"Moramo, jer će nas ovako privoditi, hapsiti i pokušati da protjeraju iz našeg grada, naše zemlje, prvo našu braću onda i nas. Mi nemamo izbora nego da se tome nasilju suprotstavimo zajedno i mirno, podignutim građanskim glasom odbrane slobode svakog čovjeka", rekao je Đukanović na presu u Nikšiću.

Njihovi gosti, kako je rekao, "nijesu bili ni kriminalci, ni prodavci droge, niti sumnjivi biznismeni".

"To su ozbiljni, obrazovani ljudi koji se nijesu krili niti bježali, koji su došli kod svojih prijatelja. Milova partija je poražena od građana Crne Gore, ali nije još izgubila u policiji. Tamo su posljednje jedinice za zastrašivanje", kazao je Đukanović.

Sve ovo što se dešava je, tvrdi, "neprijateljska poruka svakom Srbinu, svakom građaninu, svakom Crnogorcu koji u Beogradu i Srbiji slobodno šeta i radi".

Šta piše u obrazloženju...

U Obrazloženju krivične prijave se navodi da se 21. januara državljani Srbije Vladimir Vojvodić, Bojan Delić, VukaMladenović, Olivera Đorđević, Jelena Denić, Jelena Nešić, Andrijana Stanković i Nikola Aleksić preko graničnog prelaza Božaj ušli u Crnu Goru sa urednim ličnim dokumentima, te da su došli u Nikšić i uredno prijavili svoj boravak u apartmanima "Krsmanović", koju su po svojoj dužnosti izvršili prijavu CB Nikšić.

"Ova grupa lica je u Crnu Goru došla po pozivu Nove srpske demokratije radi pružanja IT usluga, a radi se o organizaciji i uređenju podataka i elektronske obrade baze članstva ove stranke kroz primjenu novih tehnoloških rješenja radi nesmetanog i efikasnijeg funkcionisanja. Sa korisnikom usluga oni su zaključili Ugovore o djelu u trajanju od 25.01. do 10.02. koji su stavljeni na uvid ovlašćenim radnicima Granične policije CB Nikšić", navodi se u obrazloženju.

Ističe se da su ove osobe legitimno ušle u Crnu Goru, da je prijavljen njihov boravak policiji, a pozivanje na čl. 39  Zakona o strancima da njima "nije izdata dozvola za privremni boravak" je, kaže se u obrazloženju, propust nadležnih organa, a ne nikako ovih lica.

"Nadležni organi su imali dovoljno vremena da od 21.01. do 29.01. izdaju te dozvole, što nijesu učinili. Pozivanje na čl. 40. istog zakona da ovim licima nije izdata dozvola za privremeni boravak i rad nije bila njihova obaveza, već naručioca posla. Dakle radi se se o klasičnoj nepravilnoj primjeni materijalnog prava", piše u obrazloženju.

Da su se, kako navode, prdržavali Zakona o strancima, ovim licima nije se mogla izreći mjera otkazivanja boravka u Crnoj Gori do 90 dana.

"Ako je bilo eventualnog propusta prilikom njihovog boravka onda je trebalo primijeniti čl. 210 i novčano kazniti poslodavca. Pri tome treba uzeti u obzir da se radi o ugovoru o djelu, a ne ugovoru o radu", navodi se u obrazloženju.

Da je tendeciozno postupljeno u konkretnoim slučaju, piše u obrazloženju. svjedoče brojni primjeri u Nikšiću, kada je, kako ističu, u gradu boravilo "mnogo državljana Albanije koji su obavljali gradjevinske radove, a nijesu imali odgovarajuću dokumentaciju".

"Sve navedneo ukazuje da su lica obuhvaćena krivičnom prijavom svjesno počinili radnje da bi se nanijela šteta stanci Nova srpska demokratija, čime su počinili djelo iz čl.417. Krivičnog zakonika (nesavjestan rad u službi), zbog čega se nadležnom tužilaštvu predlaže da pokrene krivični postupak protiv navedenih lica", piše u obrazloženju.

 

 

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније