Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 12. 2020. 20:08 >> 20:09

RADULOVIĆ - PALMER

"SAD privržene vanjskopolitičkim aspiracijama CG"

Crna Gora uvijek će imati podršku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u svim oblastima značajnim za njen vanjskopolitički put, poručio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropske i evroazijske poslove, Metju Palmer.

On je na onlajn sastanku sa ministrom vanjskih poslova Đorđem Radulovićem istakao da SAD tradicionalno ostaju posvećene partnerstvu i prijateljstvu sa Crnom Gorom.

Palmer je čestitao Raduloviću na imenovanju, navodeći da je uvjeren u njegov uspješan mandat.

“On je apostrofirao da će Crna Gora, kao kredibilan saveznik u NATO alijansi i uspješan kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU), uvijek imati podršku SAD-a u svim oblastima od značaja za njen vanjskopolitički put”, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

On je posebno pozdravio razvoj dobrosusjedskih odnosa, podsjetivši da je Zapadni Balkan veoma značajan za SAD.

“I ohrabrio sagovornika da Crna Gora nastavi da bude promoter stabilnosti upravo kroz otvorenu i intenzivnu komunikaciju sa susjedima”, kaže se u saopštenju.

Radulović je upoznao sagovornika sa primarnim vanjskopolitičkim pravcima Crne Gore, posvećenim evropskoj integraciji, članstvu u NATO alijansi i razvoju dobrosusjedskih odnosa.

Na toj liniji, on se osvrnuo na značaj bilateralne saradnje, posebno akcentujući američku podršku u pogledu crnogorskog članstva u NATO-u, kao i u sveukupnoj demokratizaciji društva.

Radulović je naglasio da evropska integracija ostaje u vrhu prioriteta Crne Gore, pri čemu je država izuzetno zahvalna na podršci koju, na toj liniji, dobija od SAD-a.

On je kazao da očekuje da će se takav trend nastaviti.

Radulović je istakao da će primarne aktivnosti u cilju ubrzanja i dinamizacije pregovaračkog procesa sa EU biti usmjerene na poglavlja 23 i 24.

„Politika dobrosusjedstva ostaje u vrhu naših prioriteta, stoga planiramo da primijenimo „nultu doktrinu“, koja podrazumijeva razvijanje odnosa koji se temelje na razumijevanju, dijalogu i otklanjanju svih potencijalnih nesuglasica“, poručio je Radulović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније