Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 12. 2020. 10:30 >> 10:32
11

OMERAGIĆ

Namjera da svoj kadar zaposle po "dubini"

Izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kojima se traži smanjenje radnog staža za pojedine funkcije u državnoj upravi, suprotne su ideji profesionalizacije javne uprave, smatra Adel Omeragić, portparol Bošnjačke stranke.

Šefovi klubova nove parlamentarne većine podnijeli su prijedlog izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima i namještenicima, u kojima traže smanjenje radnog staža za pojedine funkcije u državnoj upravi, kao i brisanje uslova iz postojećeg zakona kojim je bilo predviđeno da posao u državnom organu ne može obavljati osoba protiv koje je pokrenut krivični postupak po službenoj dužnosti.

“Ne želeći da ulazimo u prave namjere jedne ovakve ideje, smatramo da je u pravcu profesionalizacije javne uprave ovo korak unazad. Jasno propisani kriterijumi za rukovodeća mjesta i uopšte za mjesta u javnoj upravi, predstavljaju način da odgovorne pozicije obavljaju osobe sa iskustvom, pojedinci koji na osnovu stručnosti mogu odgovoriti zadatku”, naveo je Omeragić.

Prijedlog da u javnoj upravi mogu doći i pojedinci koji su krivično gonjeni po službenoj dužnosti, kako kaže Omeragić, nije ništa drugo već pokušaj da se krene u pravcu revanšizma i da, kako dodaje, partije aktuelne većine po ključu partijskog zapošljavanja uposle svoj kadar po "dubini".

“To je intencija nove većine, koja je skoro do juče držala predavanja celokupnoj javnosti kako će profesionalizovati javnu upravu. Nažalost, svakim danom se pokazuje da imenovanja kadrova nove Vlade imaju partijska obilježja. Vjerujem da će sve ove namjere prepoznati i organizacije međunarodne zajednice i nevladin sektor da će pravovremeno reagovati”, kazao je Omeragić.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније