Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Anka Radović [ TVCG ]

17. 11. 2020. 20:17 >> 20:17
11

REAKCIJE

Protivzakonito izmještanje resora sa Cetinja

Objedinjavanje resora prosvjete, nauke, kulture i sporta u jedno ministarstvo, kritikovali su i Crnogorski PEN centar i Crnogorsko društvo nezavisnih književnika. Reagovali su i zbog toga sto, kako kažu, mandatar Zdravko Krivokapić planira da protivzakonito izmjesti resor kulture sa Cetinja u Podgoricu. Tu najavu vide, i kao pokušaj marginalizacije kulturno-istorjiskog i nacionalnog značaja Prijestonice.

Mandatar Zdravko Krivokapić još nije sjeo u premijersku stolicu, a već, kažu iz Crnogorskog PEN centra i Crnogorskog drustva nezavisnih književnika, krši zakone države čiju će Vladu uskoro predvoditi. Objašnjavaju da Krivokapić promoviše otvoreno kršenje Zakona o Prijestonici najavljenim seljenjem sjedišta Ministarstva kulture s Cetinja u Podgoricu.

"Osim što bi takav potez očigledno doprinio marginalizaciji kulturno istorijskog znacaja nacionalne tradicije koju Cetinje nosi i njeguje, u isto vrijeme takav potez se kosi i za zakonom koji u članu 9 jasno propisuje da je sjediste ministarstva kulture na Cetinju“, kaže za TVCG Milan Marković iz Crnogorskog PEN centra.

"Oni dakle imaju za cilj desubjektivizaciju crnogorske kulture, samim tim i Cetinja kao istorijskog i kulturnog centra koji je glavni kulturni agens crnogorske kulture i nacije i to je početak jednoga plana ulaska Crne Gore u takozvani srpski svet", ocjenjuje Milorad Popović iz Crnogorskog društva nezavisnih književnika.

Iz PEN centra podsjećaju i na to da sama ideja o sjedinjavanju četiri ministarstva koja su ključna za državni i nacionalni identitet nužno sa sobom nosi rizike i da je podložna potencijalnim manipulacijama.

"Problematičan je i stav mandatara da će u budućem, objedinjavajućem ministarstvu, ključna biti prosvjeta, pri čemu favorizovanjem jednoga zapostavlja ostala tri resora, ali i javno zastupani svjetonazori same kandidatkinje za ministarku", kaže Marković.

Popović ovo mandatarovo rješenje vidi kao pokrajinizaciju Crne Gore. Čudi ga, kaže, i to što nema reakcija iz dosadašnje Vlade i državotvornih stranaka koje su još uvijek formalno na vlasti.

"Posebno iz Građanskog pokreta URA koji je dobio mandat ne na velikosrpskoj platformi i čudi me od nekih ljudi posebno od predsjednika Savjeta Žarka Rakčevića, da dozvoljavaju tako grube očigledne nacionalisticke poteze koji potiru crnogorsku posebnost", navodi Popović.

Iz PEN centra i društva nezavisnih književnika kažu da je opravdana bojazan od neupućenosti novih kandidata za vodeće pozicije koje se tiču očuvanja i razvoja kulture, od neupućenostI u elemntarna ustavna načela Crne Gore i sve ono što čini njen građanski kulturni identitet i nasljeđe.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније