Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Izvor: rtcg.me [ Autor: I. P. ]

07. 08. 2020. 10:10   >>  16:54 3

CDT

Program za lažne vijesti ne ugrožava slobodu govora

Program čiji je cilj da spriječi ili smanji broj lažnih vijesti, a koji je kompanija Fejsbuk osmislila u saradnji sa CDT-om i portalom Raskrinkavanje.me, nikako se ne smije tumačiti kao prijetnja po slobodu govora, jer se u analizama nećemo baviti izjavama političara, saopštila je predsjednica Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačević.

 

Ona je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) saopštila da je javnost ovaj program već počela da dovodi u vezu sa predstojećim lokalnim i parlamentarnim izborima, koji će u našoj zemlji biti održani 30. avgusta.

Kovačević napominje da će se, kad program zaživi, baviti onim čime se inače bave - provjerom važnih stvari.

"Vidjela sam komentare da ćemo utvrđivati šta je laž, a šta istina. Ne, mi nećemo utvrđivati šta je laž, a šta istina, nego ćemo provjeravati objave i da li su činjenice u njima tačne ili netačne", pojasnila je Kovačević.

Sve ovo, napominje ona, ne bi smjelo da se razumije kao prijetnja po slobodu govora.

"Mi se nećemo baviti izjavama političara, Fejsbuk se inače ne bavi onim što se zove 'political speach', a mi ne analiziramo izjave političara, nego analiziramo medijsko izvještavanje. Nas zanima kako mediji izvještavaju o određenim pojavama, a političari za svoje ponašanje snose drugu vrstu odgovornosti, koja je u nekoj drugih zoni", kazala je Kovačević.

Istakla je da su priželjkivali pokretanje ovakvog programa u našem regionu, jer se pokazalo da je Fejsbuk društvena mreža koja se najviše koristi.

"Koja se koristi najviše za informisanje, a ne samo za zabavu. Ali se koristi i za dezinformisanja. Naše iskustvo vezano za epidemiju koronavirusa pokazalo je da se veliki broj dezinformacija širi i dolaz putem Fejsbuka", rekla je Kovačević.

Govoreći o tome da li danas imamo više lažnih vijesti, u odnosu na 2018. godinu kada je CDT počeo sa provjerama činjenica, u sklopu projekta Raskrinkavanje.me, Kovačević odgovara: "Više je lažnih vijesti, ali se nadam da ova godina nije reper, jer je ekstrem u svakom slučaju".

Kaže da su od početka ove godine uradili više od 200 analiza, koje su obuhvatile 800 vijesti i objava.

"Krenulo je od janura, sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, zatim litije, a onda od marta oko korone. Imali smo u junu dobru situaciju sa koronom, ponovo se vraćaju geopolitika i istorijski revizionizam. Jul je inače neobičan, to je mjesec kad stvari zamiru, ljetnja je sezona, manje je politike. Međuim ovaj jul je bio pun dezinformacija. Imamo političku situaciju koja pogoduje širenju dezinformacija. Ne očekujemo da će biti bolje u avgustu, ali bi voljela da se pokaže da je ova godina ipak izuzetak", istakla je Kovačević.

Inače, program koji će uskoro biti pokrenut postoji od 2016. godine, a sprovodi se na 50 jezika širom svijeta.

"Dakle, pratićemo javni medijski prostor, dezinformacije, mi njih provjeravamo, postoji nekoliko ocjena, nešto se ocjenjuje kao netačno, djelimično tačno, ili da ima netačan obmanjujući naslov i mi te vijesti obrađujemo, prijavljujemo, a kao rezuktat te vijesti su u potpunosti zaklonjene, ako su lažne, ili se one pojavljuju čitaocima niže i smanjuje se njihova vidljivost", navodi Kovačević.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније