Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

01. 06. 2020. 07:40 >> 07:38
12

VUKSANOVIĆ OCIJENIO

Ispadi prema manjinama zadiru u temelje CG

Šovinistički ispadi prema nacionalnim manjinama zadiru u same temelje multikulturalne i multikonfesionalne Crne Gore, saopštio je za Pobjedu predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović.

 

Komentarišući to što je na premijerskom satu ukazao na incidente tokom kojih se ispoljava šovinizam prema pripadnicima nacionalnih manjina u Crnoj Gori, Vuksanović je rekao da je osjetio potrebu, ali i obavezu da pred crnogorskom javnošću, pokuša "posvijestiti da šovinistički ispadi prema nacionalnim manjinama zadiru u same temelje multikulturalne i multikonfesionalne Crne Gore".

"Žele ugroziti dragocjenost ove države. Treba pohvaliti reakciju Uprave policije koja je u veoma kratkom vremenu otkrila počinitelje ovih nedjela. Na premijerskom satu bila je i prilika da se osvrnem na opasnu retoriku kojom se Crna Gora upoređuje sa NDH. Ponavljam i ovdje, NDH je zastiđe hrvatskog naroda, a oni koji poistovjećuju današnju Crnu Goru sa NDH pokazuju da ne poštuju žrtve tog zločinačkog režima", rekao je Vuksanović.

Ne samo da ih ne poštuju, već ih, kako je rekao, koriste u manipulative i politikantske svrhe.

"Zbog toga nije začuđujuće da se njihov narativ često svodi na potenciranje, kako oni kažu pravoslavne većine, pri čemu negiraju pravo nacionalnim manjinama na odlučivanje u mnogim segmentima naše društveno – političke stvarnosti. Koliko smo puta do sada čuli pozive ratnim drugovima da otkopaju oružje, obuku uniforme, blokiraju saobraćajnice? Ako ćemo vjerovati svojim očima i ušima, onda je jasno da se radi o pokličima kojih smo se naslušali devedesetih godina. Vjerujem da oni mogu i moraju biti bolji, ne samo prema nacionalnim zajednicama u Crnoj Gori, već i prema svojem biračkom tijelu, kojeg na ovakav način degradiraju. Građanski mir i zajedništvo su vrednote koje smo odbranili i u vremenima teških kušnji i napetosti prije 30 godina. Vjerujem da ćemo i ovog puta biti na visini zadatka i sačuvati ono što je sama bit crnogorske državnosti", istakao je Vuksanović.

Ne želi, kako je rekao, da bude kao politička konkurencija: "Zbog toga osuđujem i incident koji se desio u Baru, kojem je bio izložen pravoslavni sveštenik Nikola Radović".

Govoreći o prijetnjama koje je dobijao putem Fejsbuka, on pojašnjava da, kada se odlučite za politiku, "prihvatate i činjenicu da veliki dio svoje privatnosti ustupate javnosti".

"Politika podrazumijeva izloženost. To je svjesna odluka i nemate pravo da se žalite, ali se trebate institucionalno braniti od onih koji se agresivno ne mire sa realnošću da dijele prostor i vrijeme s onima koji su različiti po nacionalnom i vjerskom. Primao sam prijetnje po identitetskoj osnovi, koje su nadležni organi redovito efikasno procesuirali onda kada sam im to i prijavljivao. Institucionalni odgovor je najbolji lijek za takve patološke pojave. Među posljednim prijetnjama bila je ona iz Kotora, od jednog mladog čovjeka koji do sada nije ispoljavao takva ponašanja, ali očigledno ga je podstakla atmosfera u kojoj smo. Bilo mi je drago kad sam video da se kaje i da mu je žao zbog počinjenog. Zbog toga se nijesam pridružio sudskom gonjenju, već sam mu oprostio. Smatram da je naša misija da mirimo i jačamo društvenu sigurnost, a ne da destrukcijom težimo zaraditi koji glas na političkom tržištu", kaže on.

Ističe da su pozdravili inicijativu predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i prihvatili poziv na razgovor, jer smatraju da je dijalog neophodan.

"U tim procesima Skupština Crne Gore ima poseban značaj i pravo je mjesto da razgovaramo o predstojećim izborima. Međutim, ako želimo biti precizni, onda bi trebalo reći da smo mi permanentno u dijalogu, a sasvim je drugo pitanje ono što zovemo dogovor", kazao je on.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније