Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

06. 01. 2020. 14:31 >> 14:41
12

CNZ PORUČILA

Dačićeva izjava nimalo ne doprinosi ugledu Srbije

Skandalozna izjava ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, upućena crnogorskoj zajednici u Srbiji sadrži otvorenu prijetnju da treba oduzimati državljanstvo Crnogorcima zbog svojih političkih i vjerskih uvjerenja, neodoljivo podsjeća na "mračna vremena" 90-tih i nimalo ne doprinosi ugledu Srbije", smatraju u Crnogorskoj nacionalnoj zajednici u Beogradu.

Kako se dodaje u saopštenju, Evropska i moderna Srbija kojoj se teži, ne može se zasnivati na progonu neistomišljenika, bili oni Crnogorci, Srbi ili neko treći.

"Mi iz CNZ-a zalažemo se za budućnost Srbije, koja će biti lišena nacionalne, rasne, vjerske netrpeljivosti, za kulturni model, gdje će različitost biti prednost, a ne razlog za progone. Savremeni demokratski i građanski princip nalaže da su prava manjina jedno od osnovnih ljudskih prava, a ministar bi da ozakoni diskriminaciju Crnogoraca zbog mišljenja koja mu se ne dopadaju. To je ista ona strategija koja je proteklih decenija preplavila balkanske prostore i učinila ih nepreglednom pozornicom suludih ideja i projekata sa ciljem stvaranja etnički čistih država", napominju u CNZ-u.

Na godišnjicu bitke na Mojkovcu, kada je vojska Crne Gore pomogla bratskoj Srbiji, kažu u CNZ-u, u Beogradu se pale crnogorske zastave, broje crnogorska "krvna zrnca” a članovima naših udruženja se prijeti putem društvenih mreža.

"Ovakve izjave, nažalost, ne doprinose bilo čemu sem raspirivanju mržnje i nacionalističkih strasti, proizvodeći ona nedjela koja, prije svega, Srbiji nanose nenadoknadivu moralnu štetu, i najmanje doprinose njenom ugledu. Crnogorci u Srbiji državu Srbiju poštuju i doživljavaju je kao svoju, i kao punopravni građani bore se za njene vrijednosti. Zato mi Crnogorci sa punim pravom možemo da kažemo: To što smo Crnogorci ne znači da smo manje građani Srbije! To što smo građani Srbije ne znači da smo manje Crnogorci!", poručuju u saoopštenju koje je potpisao predsjednik CNZ-a Mirko Zečević.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније