Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

17. 12. 2019. 07:05 >> 20:19
2

VLAST NAMJERAVA

O izbornim zakonima do kraja godine?

Sjednica Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva zakazana je za sjutra u 16 sati, na dan kada tom tijelu ističe rok za završetak rada. Ipak, sjednica neće biti održana zbog nedostatka kvoruma.

Članovi Odbora iz Demokrata, Momo Koprivica i Danilo Šaranović, napustili su to tijelo 10. decembra, do, kako su uslovili, povlačenja prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti i time blokirali njegov dalji rad, uskraćujući mu kvorum.

Predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović, iako je za sjutrašnji dnevni red predložio razmatranje nacrta zakona i drugih akata koje su utvrdili radni odbori, moraće konstatovati da nema kvoruma i obavijestiti članove o daljim potezima.

Pravilima o radu Odbora i radnih odbora propisano je u članu 5 da Odbor o svim pitanjima, uključujući i utvrđivanje dnevnog reda i usvajanje zapisnika, odlučuje konsenzusom ili glasovima 11 od 14 članova. Izlaskom Demokrata iz Odbora, a s obzirom na to da predstavnici Demokratskog fronta ne učestvuju u njegovom radu od kraja prošle godine, u tom tijelu ostalo je samo devet članova, što je nedovoljno za kvorum.

Poslanici parlamentarne većine, međutim, neće dozvoliti da "propadne" sve što su do sada uradili na radnim odborima, pa će, kako je Pobjedi nezvanično rečeno, u narednom periodu procesuirati završene zakonske prijedloge parlamentu kako bi oni bili usvojeni do kraja godine, za koje nije potrebna dvotrećinska većina.

Odbor kao privremeno parlamentarno tijelo nije mogao biti predlagač zakona, iako je tako propisano odlukom o njegovom formiranju, jer po članu 93 Ustava zakone mogu predlagati jedino Vlada i poslanik.

Odbor je formiran 30. novembra prošle godine, a sastavljen od 14 članova - po sedam iz vlasti i opozicije. Rok za njegov rad produžavan je tri puta. U donošenju odluke o formiranju Odbora učestvovao je Demokratski front, ali je mjesec nakon toga napustio to tijelo, protestujući zbog stavljanja u zatvor Nebojše Medojevića.

Front je trajno napustio Odbor početkom oktobra ove godine, ali Skupština do sada nije konstatovala ostavke Strahinje Bulajića na mjesto zamjenika predsjednika, a Branke Bošnjak i Predraga Bulatovića na članstvo u Odboru.

Demokrate, iako nijesu učestvovale u formiranju Odbora, uključile su se u njegov rad tek u septembru ove godine. Momo Koprivica i Danilo Šaranović izabrani su za članove tog tijela 22. avgusta, a prvi put su došli na sjednicu 11. septembra. Za tri mjeseca koliko su zajedno radili parlamentarna većina i dio opozicije, bez DF-a, čulo se dosta „teških“ riječi na sjednicama, a teško se i postizala saglasnost o bilo kojem pitanju. Samo dok se utvrdila procedura za rad „potrošeno“ je nekoliko sjednica, a propala su i posljednja tri pokušaja da se sumira rad radnih odbora i utvrdi konačan prijedlog izmjena i dopuna zakona o teritorijalnoj organizaciji.

Vlast i opozicija optuživali su jedni druge za opstrukciju, a uspješnom kraju rada Odbora „presudile“ su Demokrate.

"Demokrate neće učestvovati u radu Odbora dok se ne povuče neustavan prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je sračunat na izazivanju podjela, međunacionalne i međuvjerske mržnje, izazivanju ideološko-identitetskih tenzija", kazao je Momo Koprivica na sjednici Odbora 10. decembra, kada su on i Danilo Šaranović napustili to tijelo.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније