Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Марко Терзић, ТВЦГ

15. 11. 2023. 06:48 >> 15:52
1

POPOVIĆ

Formirati pododbore za kontrolu finansiranja partija

Centar za demokratsku tranziciju pozvao je Skupštinu i sve poslaničke klubove da u najkraćem roku pokrenu rad Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, te da poslanici na konkretnom primjeru pokažu da se ne mire s manjkavim i poludemokratskim izbornim procesima. Da je Odbor za izbornu reformu prioritet novog saziva Skupšine, ističe potpredsjednica parlamenta Zdenka Popović, koja poručuje da je potrebno formirati i pododbore koji će se baviti finansiranjem političkih partija i izbornih kampanja.

"Želim da istaknem hitnu potrebu za sveobuhvatnom reformom izbornog zakonodavstva", poručila je ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Poruka koja nam godinama stiže iz Birsela, ponovljena je i u posljednjem izvještaju Evropske Komisije. U Crnoj Gori promjenu izbornog sistema i zakonodavstva, makar deklarativno, političari ne predlažu od juče. Ipak, javnost svjedoči da se po tom pitanju ništa ne mijenja. Da li je i novoj vlasti izborna reforma mimo prioriteta pitaju u CDT-u.

"O izbornoj reformi nema ni riječi u ekspozeu premijera Spajića, pominje se samo potreba izmjene zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, izbornu reformu nije pomenuo ni novi predsjednik Skupštine Andrija Mandić u svom govoru prilikom stupanja na dužnost tako da s pravom se pitamo da li je to možda nova vlast odustala od izborne refore", kazala je Milena Gvozdenović iz CDT-a.

Da nije, poručuju iz parlamenta.

"Odbor za izbornu reformu nam je prioritet zbog toga što smo u prethodnom periodu vidjeli toliko puno nepravilnosti kada je u pitanju održavanje izbora i na državnom i na lokalnom nivou. Evo primjer Šavnika nas negdje i podstiče da mi praktično moramo uradit sve kako bi se makar izborni taj dan u Šavniku održao u nekom najkraćem mogućem roku", kazala je potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović.

U CDT-u kažu da bi pored političke potrebe, morala postojati i iskrena volja.

"Ja vjerujem da političke partije ne žele tek tako da se odreknu i nekih pozicija moći već mogućnosti uticaja na odluke u izbornim procesima ali je to nužno regulisati kao i mnoga druga pitanja koja regulišu izborni proces ukoliko želimo da imamo izborno zakonodavstvo koje je usklađeno s evropskim standardima, ali i ako bismo prestali da dovodimo u pitanje maltene sve segmente izbornog procesa", poručila je Gvozdenović.

Da izborna reforma treba da obuhvati mnogo toga, poručuje potpredsjednica Skupštine.

"Koji će se baviti finansiranjem političkih partija i izbornih kampanja, tu znamo da imamo značajnih problema i kad je u pitanju i vođenje izbornih kampanja, ali i finansiranje političkih subjekata, set medijskih zakona posebno kako se izvještava u toku izborne kampanje i ostalih naravno svih onih stvari koje se tiču izbornog ciklusa i procesa", istakla je Popović.

Da izborna reforma zahtijeva odlučnost i uključenost cijelog društva, poručuju naše sagovornice.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније