Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

24. 10. 2019. 14:40 >> 14:43

EVROPSKI PARLAMENT

Učinjena strateška greška u politici proširenja

Evropski parlament (EP) usvojio je danas Rezoluciju u prilog otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom i ocijenio da je politika proširenja Evropske unije (EU) bila njen najefikasniji spoljnopolitički instrument.

Rezolucija je usvojena sa 412 glasova za, 136 protiv i 30 uzdržanih.

"Politika proširenja EU bila je najefikasniji spoljnopolitički instrument Unije, a dalja razgradnja te politike može dovesti do sve nestabilnije situacije u neposrednom susedstvu EU", upozorava se u Rezoluciji, prenosi Tanjug.

EP parlament izražava razočarenje neuspjehom EU da zbog blokade Francuske, Holandije i Danske otvori pristupne pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom koje su, kako se ocjenjuje, ispunile uslove za novi korak na putu evropskih integracija.

Naglašava se da je takva odluka "strateška greška", da štetno utiče na kredibilitet EU i šalje negativan signal zemljama kandidatima u vezi dobrosusedskih odnosa i da otvara vrata uticaju drugih igrača u regionu.

"Integracija zemalja koje ispunjavaju uslove pomaže EU da održi svoju međunarodnu ulogu i zaštiti svoje interese, a napredak na putu ka EU takođe ima transformativni efekat na same zemlje kandidate", stoji u tekstu Rezolucije.

U dokumentu se napominje da moguća reforma procesa proširenja ne bi trebalo da ometa zemlje koje su ispunile uslove za otvaranje pristupnih pregovora.

Dodaje da zemlje kandidate treba ocjenjivati na osnovu "sopstvenih zasluga i objektivnih kriterijuma", a na osnovu unutrašnjih činilaca pojedinih država članica.

"Podsjećamo na velika očekivanja mlade generacije regiona u pogledu pridruživanja EU i vjerujemo da bi budućnost bez jasne perspektive mogla dovesti do migracije iz regiona", kaže se u Rezoluciji.

EP žali što odluka Evropskog savjeta o neotvaranju pristupnih pregovora sa Skopljem i Atinom "potkopava napore Parlamenta u proces proširenja i Strategije za Zapadni Balkan".

Predlaže se sazivanje regionalnog parlamentarnog dijaloga sa rukovodstvima parlamenata Zapadnog Balkana kako bi se strateški razmotrila uloga parlamenata u "EU reformskom procesu i ostvarivanju konkretnih mjera za ispunjavanje evropske aspiracije naroda u regionu".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније