Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

05. 07. 2019. 15:15 >> 15:13
3

DEMOKRATE

Traže sankcije za ekološki incident u Pljevljima

"Vlast u Pljevljima nije u stanju da uspostavi mehanizme za zaštitu životne sredine", ocijenile su Demokrate, komentarišući to što je Ćehotina nizvodno od TE "Pljevlja" bila potpuno bijela. Oni, kako navode, traže hitnu reakciju nadležnih, konkretne mjere i sankcije za odgovorne.

"Još jedan u nizu dokaza da vlast nije u stanju da uspostavi mehanizme za zaštitu životne sredine i da je višedecenijski privilegovan položaj zagađivača doveo do toga da ne vode računa ni o vazduhu, ni o zemlji, niti o vodi. Jedino čime se rukovode, to su finansijski interesi, zbog čega vrlo često gledamo apokaliptične slike, kao što je ova danas u Ćehotiini. Očigledno da vlast ne može ispoštovati obaveze iz Poglavlja 27-zaštita životne sredine i da čak nije u stanju da sprovede usvojene zakone. Podsjećam na član 79 Zakona o životnoj sredini", naveo je Nikola Rovčanin, portparol Demokrata.

"Samo u Crnoj Gori može da se u 21. vijeku truje vazduh, zemlja i voda, dovodi u opasnost zdravlje ljudi, uništava živi svijet u rijekama, sve to bez ikakvih posledica i u cilju potpune zaštite profita," zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Oni su naveli da je od jutros u Pljevljima u toku ekološka katastrofa. Istakli su da je Ćehotina nizvodno od TE "Pljevlja" potpuno bijela, kao mlijeko.

Na cjevovodu jalovišta TE "Pljevlja" je otvoren ventil i pušteni su hemikalije, pepeo i šljaka u Vezičnicu, a iz Vezičnice otrovni materijal je otišao direktno nizvodno u rijeku Ćehotinu, piše u saopštenju Demokrata.

Iz ekološkog društva "Breznica" saopštili su da je "primjetan i viši vodostaj Ćehotine jer su iz TE "Pljevlja" vjerovatno pustili više vode sa brane "Otilovići" kojom upravljaju, sa namjerom da se tako brže otarase otpada".

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније