Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 05. 2019. 22:32 >> 22:40
16

SABOR SPC

"Diskriminisani smo naročito u Crnoj Gori"

Sabor Srpske pravoslavne crkve(SPC) saopštio je večeras da je, na upravo završenom zasjedanju, razmatrao stanje SPC u državama stvorenim na "razvalinama" bivše Jugoslavije, pri čemu je konstatovano da su "animoznost i diskriminacija u odnosu na tu Crkvu prisutne, u većoj ili manjoj mjeri, gotovo svuda".

"U Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, a naročito u Crnoj Gori, gdje je nedavno potvrđen antievropski i anticivilizacijski predlog zakona o Crkvama i vjerskim zajednicama", navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Informativne službe SPC.

U saopštenju se navodi da se "tim nacrtom zakona specijalno i namjerno diskriminišu Eparhije crnogorsko-primorska i budimljansko-nikšićka, a predviđa se čak i otimanje svetih hramova i njihovo proglašavanje za vlasništvo države".

"Takva rješenja ukidaju neotuđivo pravo građanina na slobodu vjeroispovjesti i savjesti i predstavljaju direktno miješanje u unutrašnje crkvene poslove. Tu su i pokušaji nasilnog oduzimanja svetinja u korist kanonski i realno nepostojeće "Crnogorske Pravoslavne Crkve'", navodi se u saopštenju.

Sabor je ocijenio da su odnosi sa Rimokatoličkom Crkvom i sa Crkvama Reformacije u Srbiji, kao i sa Islamskom zajednicom Srbije, tradicionalno dobri i korektni, "što se, nažalost, ne može reći za odnose sa određenim krugovima Rimokatoličke Crkve u Hrvatskoj i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini".

Vrh SPC je, kako se navodi, "po ko zna koji put izrazio svoju zaprepašćenost i ogorčenost uslijed nekanonskih upada episkopa i sveštenika Rumunske Pravoslavne Crkve u eparhije Srpske Pravoslavne Crkve u Istočnoj Srbiji".

Između ostalog, u saopštenju se navodi da su na poziv Sabora, Patrijaršiju posjetili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

"Sabor je sa dužnom pažnjom saslušao izlaganja dvojice srpskih lidera o stanju i problemima našeg naroda u Srbiji i Republici Srpskoj, ali i šire, kao i o naporima i neravnopravnoj borbi sa moćnicima za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije i o podršci i sveobuhvatnoj pomoći države Srbije našem narodu, da opstane na najsvetijoj srpskoj zemlji, Kosovu i Metohiji", navedeno je u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније