Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

08. 05. 2019. 17:41 >> 21:27
2

ĐUKANOVIĆ U TIRANI

Dobru saradnju koristiti za podsticaj reformi u regionu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović otputovaće danas iz Sarajeva u Tiranu, gdje će na zajednički poziv predsjednika Albanije, Hrvatske i Slovenije, Iljira Mete, Kolinde Grabar Kitarović i Boruta Pahora, učestvovati na sastanku lidera zemalja učesnica Brdo - Brioni procesa.

 

Predsjednik Đukanović će učestvovati na radnoj večeri koju će prirediti predsjednik Albanije u svojstvu zemlje predsjedavajuće Procesom u protekloj godini, dok će sjutra biti održan radni sastanak posvećen saradnji i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Brdo – Brioni Proces je regionalna inicijativa koju su pokrenule Slovenija i Hrvatska 2010. godine, na konferenciji o Zapadnom Balkanu u Brdu kod Kranja, s ciljem da se kroz neformalnu saradnju jačaju odnosi između zemalja u regionu i pruži uzajamna podrška na njihovom putu ka Evropskoj uniji.

Đukanović se sastao večeras u Tirani sa predsjednikom Albanije Ilirom Metom, uoči početka sastanka lidera zemalja učesnica Brdo – Brioni procesa.

Predsjednik Đukanović izrazio je zadovoljstvo kontinuitetom susreta na visokom nivou, koji omogućavaju dalji razvoj bilateralnih odnosa dvije prijateljske susjedne zemlje. Kako je kazao, Crna Gora i Republika Albanija nemaju otvorenih bilateralnih pitanja, a ovako dinamičnu bilateralnu saradnju mogu koristiti za dalje unapređenje odnosa, kao i za zajedničku podršku i podsticaj reformskim procesima u Regionu, i njegovoj stabilnosti.

Predsjednik Albanije Ilir Meta, uz zadovoljstvo jačanjem prijateljskih veza, posebno je istakao odnos crnogorskih vlasti prema albanskoj manjinskoj zajednici, kao i zajedničku posvećenost rješavanju regionalnih pitanja, koja su preduslov ukupne stabilnosti i dalje integracije u EU. Albanija, zajedno s međunarodnom zajednicom, računa na konstruktivnu ulogu Crne Gore i predsjednika Đukanovića lično u rješavanju otvorenih pitanja i procesu dalje integracije regiona.

Sagovornici su naglasili značaj veće posvećenosti i prisustva EU na Zapadnom Balkanu, što je od presudne važnosti za evropsku perspektivu svih naših zemalja. U tom kontekstu istakli su značaj nedavnog susreta u Berlinu, ocjenjujući pozitivnim dogovor o skorašnjem sastanku u Parizu, što može rezultirati progresom u dijalogu Beograd-Priština, na zajedničko dobro cijelog regiona.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније