Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

16. 11. 2018. 13:08   >>  12:45 3

RADONJIĆ PORUČIO

Prijedlog Rezolucije vladajuće koalicije pojačava tenzije

Najnoviji predlog "Rezolucije“ koji su Skupštini Crne Gore predložili poslanici vladajuće koalicije pojačava tenzije i predstavlja uvod u nove svađe i pojačavanje mržnje. Pogotovo je uvredljivo kada se kaže da se ona podnosi „u cilju prevazilaženja podjela“, smatra poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Radonjić.

"U današnjoj Crnoj Gori sistematski se stvara i podstiče diskriminacija i govor mržnje. Bilo kakva različitost u mišljenju, izražavanju i razumijevanju sopstvenog identiteta u Crnoj Gori izložena je napadu, stereotipnim predstavama i marginalizaciji," smatra poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Radonjić.

"Današnji dan, 16. novembar, jeste Međunarodni dan Tolerancije. To je prilika da još jednom skrenemo pažnju na teške probleme u crnogorskom društvu. Međunarodni dan tolerancije uvele su Ujedinjene nacija za obrazovanje i kulturu (Unesko), kako bi se naglasila potreba za razumijevanjem među ljudima i kulturama. To je naročito važno u vremenu kada narasta ekstremizam i nasilje, kao i potpuno nepoštovanje prema ljudima i zajednicama", navodi se u saopštenju Radonjića.

On dodaje da to dolazi od samog vrha vlasti, i proteže se gotovo na sve sfere društvenog života.

"Nažalost, tome doprinose, činjenjem ili ćutanjem, i mnogi društveni faktori kojima je proklamovani cilj upravo da brane ljudska prava.
Dugogodišnja je diskriminacija u Crnoj Gori na osnovu jezika. Većinski, srpski jezik, progoni se i zanemaruje, a govornicima uskraćuje pravo da ga izučavaju i njeguju. Vjerska prava se gotovo svakodnevno omalovažavaju i osporavaju. Čak se javno govori o tome da u Crnoj Gori nema mjesta za one koji misle drugačije od onoga kako vlast trenutno propisuje. Istovremono, ono što sada zabranjuje, ista vlast i isti pojedinci sve do nedavno su i sami propagirali", ističe se u saopštenju.

U posljednje vrijeme taj negativni trend sve više se pojačava, smatra Radonjić.

"Umjesto da djeluje na afirmaciji individualnih i kolektivnih sloboda i prava, vlast nas bez prestanka obasipa govorom o „izdajnicima“, ograničava i najavljuje ukidanje prava na mišljenje i okupljanje, podstičući neprijateljstava i predrasude. To je opasna tendencija koja prijeti da različite napetosti u društvu pretvori u koflikte."

Najnoviji predlog „Rezolucije“ koji su Skupštini Crne Gore predložili poslanici vladajuće koalicije pojačava tenzije i predstavlja uvod u nove svađe i pojačavanje mržnje. Pogotovo je uvredljivo kada se kaže da se ona podnosi „u cilju prevazilaženja podjela“.

Sasvim suprotno, to je tekst koji je smišljen upravo da pojača mržnju i sukobe, kaže Radonjić.

"Naša istorija prepuna je teških i traumatičnih primjera nerazumijevanja, pa i bratoubilaštva. Ali, isto tako, pa i više, prepuno je i primjera tolerancije i čojstva. Zato je dužnost svih društvenih faktora, političara, NVO sektora, medija, i svih pojedinaca, da pruže otpor govoru mržnje, podsticanju razdora i sukoba."

"Važno je reći i da rješenje nije i ne može biti u ignorisanju problema, niti u tvrđenju da je otpor diskriminaciji skretanje pažnje sa nekakvih „važnijih“ tema. Otpor neloranciji i mržnji, zajedno sa potrebomza pravdom i istinom, najvažnija su i najživotnija pitanja za čovjeka i za zajednicu kojoj pripada. To su jasna i nedvosmilena pitanja i traže od svakog od nas jasne i nedvosmislene odgovore,"zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније