Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me ]

24. 07. 2018. 15:37 >> 15:36
6

MATARELA - ĐUKANOVIĆ

Evropa nepotpuna bez Balkana

Italija snažno podržava integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i bez njega Evropa nije potpuna, kazao je italijanski predsjednik Serđo Matarela, tokom susreta sa predsjednikom Milom Đukanovićem.

"Crna Gora otvara put ka Evropi kao najnaprednija zemlja u tom procesu", kazao je italijanski predsjednik.

Matarela je ocijenio da integracija Crne Gore utiče na njen ukupan ekonomski i demokratski razvoj i usvajanje evropskih vrijednost što je u interesu regiona, ali i same EU.

U tom kontekstu posebno je ukazao na važnu ulogu Crne Gore u očuvanju i promovisanju stabilnosti i napretka regiona.

"Na vjekovnim temeljima, Crna Gora i Italija danas osavremenjavaju svoje odnose, posebno u kontekstu članstva Crne Gore u NATO i integracije u EU", kazao je predsjednik Đukanović izražavajući veliko poštovanje za podršku Italije, kako na bilateralnom tako i na planu evropskih i evroatlantskih aspiracija Zapadnog balkana.

Đukanović kaže da je takav odnos Italije izuzetno značajan u kontekstu prevazilaženja nestabilnosti na Balkanu, koje su generisane dugotrajućim životom vanevropske realnosti. Zato je, ističe Đukanović integracija drugo ime za stabilnost Zapadnog Balkana.

Predsjednici su zajednički ocijenili da dvije države imaju izuzetno dobru bilateralnu saradnju na ekonomskom planu, posebno u oblasti energetike.

"Takođe, postoji značajan prostor za povezivanje u oblasti kulture, zaštite životne sredine, i obrazovanja kroz programe razmjene i učenja italijanskog jezika koji je tradicionalno prisutan u Crnoj Gori”, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Zvaničnom susretu dvojice Predsjdnika u palati Kvirinale prisustvovao je i ministar vanjskih poslova Italije Enco Moavero Milanezi, koji je sa posebnom pažnjom govorio o potrebi brže integracije Zapadnog Balkana u EU, i značaju odlučnije podrške Evrope za infratsrukturni i ekonomski razvoj regiona. U tom kontekstu, istaknut je značaj optimalnijeg korišćnja regionalnih inicijativa, posebno Jadransko jonske i Centralno evropske.

Na sastanku je u Predsjedničkoj palati, je ocijenjeno da je prijateljstvo dvije države trajno i da možemo računati na punu podršku Italije na putu razvoja i dostizanja evropskog kvaliteta života.

Đukanović će, biti gost italijanskog Senata. Razgovaraće i sa menadžmentom kompanije Terna koja realizuje projekat podvodnog energetskog kabla. Đukanović će imati susret i sa predsjednicom Senata Republike Italije Marijom Elizabetom Alberti Kazelati.

"Prva zvanična bilateralna posjeta Đukanovića od preuzimanja dužnosti Predsjednika Crne Gore pokazatelj je međusobnog uvažavanja, bliskosti dvije susjedne zemlje, i uzajamnog prijateljstva, kao i partnerskih odnosa u okviru NATO i pregovaračkom procesu sa EU", poručili su ranije iz kabineta Đukanovića.

Kako su istakli, Italija je za Crnu Goru i važan ekonomski partner, pa je posjeta prilika i za razgovor sa rukovodstvom italijanske državne kompanije TERNA, koja realizuje izgradnju energetskog podmorskog kabla između Crne Gore i Italije.

 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније