Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

18. 04. 2018. 20:01 >> 20:18
1

O IZVJEŠTAJU EK

Vlast i opozicija prebacuju odgovornost

Evropska komisija je i ovog puta u izvještaju o napretku konstatovala da je u Crna Gora neophodno uspostaviti politički dijalog, ali naglasili su i da je potrebna sveobuhvatna i opsežna izborna reforma.

Politički akteri izvještaj uglavnom pozdravljaju, ali različito gledaju na mogućnost da se dijalog konačno uspostavi.

I nakon najnovijeg izvještaja Evrpske komisije u brzinu puta ka EU premijer ne sumnja, već poručuje da se država sprema nakon otvaranja za posao zatvaranja pregovaračkih poglavlja, ali je i rekao šta će to značiti.

Da bi stigli gdje namjeravamo mora se uspostaviti politički dijalog nedvosmislena je poruka evropskih zvaničnika. U vlasti vide da je zbog nepostojanja dijaloga, Evropa prozvala opoziciju.

“Nije teret svega toga samo na jednoj strani već svi akteri moraju da budu svjesni važnosti uspostavljanja dijaloga, koji će se desiti kad ostatak opozicije uđe u Parlament, jer je to jedino mjesto gdje možemo da razgovaramo o političkim temama jedinio mjesto koje je legitimno”, poručila je Marija Blagojević iz SD-a. Adrijan Vuksanović iz HGI-a kaže da EU maltene poziva opoziciju da se vrati u Parlament.

U opoziciji poziv doživljavaju na suprotan način i ne vide problem u sebi već u vlasti.

“Dijalog se može uspostaviti jedino ako razgovarate sa demokratama sa nekim ko baštini demokratska načela ono što je potpuno jasno jeste da je Đukanović autokrata čovjek, koji misli da narod postoji zbog njega i njegove partije. Kada se bude promjenila vlast onda ćemo moći da uspostavimo dijalog”, poručila je Zdenka Popović poslanica Demokratske CG.

“Mora da se pregovara ko s kim, ja to možda i ne znam, ali je definitivno da opozicija i vlast moraju naći rešenje za dalji napredak Crne Gore na putu ka EU”, poručio je lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Mirko Stanić iz SDP-a kaže da u takvim uslovima u kojima vlast guši nezavisnost institucija ne čudi što postoji nedostatak političkog dijaloga.

Poslanik DF-a Slaven Radulović kaže da ne moramo ostatak opozicije da se vrati su Skupštinu, ali svi mogu da rade na promjeni i razvijanju političkog dijaloga.

Funkcioner URE Neđeljko Rudović kazao je da EU ovakvim izvještajima indirektno podržava vlast u Crnoj Gori.

Lider DEMOS-a Miodrag Lekić navodi da će Evropska unija više pomoći Crnoj Gori ne verbalnim apelima i pedagogijom o korisnosti dijaloga, nego jasnim stavom o konkretnim problemima i akterima, koji suštinski ne žele dijalog koji vodi rješenjima.

 

Tatjana Debeljević, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније