Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

22. 02. 2018. 19:35 >> 19:33

GENERALNI SEKRETAR OEBS-A

Bojkotom se ne može postići ništa, dijalogom može

Bojkotom rada Skupštine ne može se postići ništa, ali političkim dijalogom može. S obzirom da se približavaju predsjednički izbori, ohrabrio bih sve političke partije da se ponašaju odgovorno i u skladu sa svojim dužnostima, naglasio je generalni sekretar OEBS-a, Tomas Gringer.

Crnogorska delegacija koju predvodi predsjednik Skupštine, Ivan Brajović učestvuje na Zimskom zasijedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a u Beču. 

U obraćanju učesnicima zasijedanja Brajović je kazao da smo svjesni činjenice da je svaka država snažna onoliko koliko su jake njene institucije pa mi u Crnoj Gori, kako je dodao, od obnove državnosti 2006. godine, marljivo radimo na jačanju vladavine prava i snaženju demokratskog kapaciteta naših institucija.  

"Nakon sprovođenja zahtjevnih reformi i ispunjavanja neophodnih kriterijuma, prošle godine postali smo 29. članica NATO –a. Sada sve raspoložive kapacitete društva još snažnije usmjeravamo ka ostvarenju drugog vanjskopolitičkog prioriteta naše zemlje – članstva u Evropsku uniju. Proces evropske integracije doživljavamo kao najbolji okvir za sprovođenje sveukupnih reformi i dostizanje najviših standarda, koji imaju za primarni cilj unaprjeđenje kvaliteta života svakog našeg građanina", rekao Brajović u svom obraćanju učesnicima zasijedanja.

U susret predsjedničkim izborima, predsjednik Skupštine je podsjetio da je većina preporuka ODIHR-a usvojena, i kazao da predstojeće izborne cikluse u Crnoj Gori dočekujemo sa unaprijeđenim izbornim zakonodavstvom.

"Nijesu usvojene izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika, s obzirom na to da smo se suočili sa apsurdnom situacijom: opozicija kojoj je izgovor za izborne neuspjehe izborni ambijent, nije pokazala spremnost da doprinese njegovom unapređenju. Predstojeće predsjedničke izbore u Crnoj Gori će pratiti posmatrači OEBS/ODIHR, kao i posmatrači Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope koji su pozitivno odgovorili na poziv koji sam im uputio istoga dana kada sam i raspisao izbore", zaključio je Brajović.

Kako je saopšteno iz Brajovićevog kabineta, na sastanku sa generalnim sekretarom OEBS-a Tomasom Geringerom bilo je riječi o daljoj podršci te organizacije reformama u Crnoj Gori, posvećenosti Skupštine multilateralnim forumima, kao i izuzetnoj saradnji sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori.

Generalni sekretar, kako su kazali, smatra da je usvajanje izmjena izbornog zakonodavstva u Skupštini odličan korak na ispunjavanju preporuka ODIHR-a nakon parlamentarnih izbora 2016. godine i naglasio da ostatak opozicije treba da se vrati u Skupštinu kako bi služila interesima svih građana.

"Bojkotom rada Skupštine ne može se postići ništa, ali političkim dijalogom može. S obzirom da se približavaju predsjednički izbori, ohrabrio bih sve političke partije da se ponašaju odgovorno i u skladu sa svojim dužnostima", naglasio je generalni sekretar OEBS-a.

On je istakao da će Misija OEBS-a u Crnoj Gori nastaviti da pruža tehničku podršku DIK, kako bi ojačao kapacitete za sprovođenje izbora.

"OEBS-ova misija na terenu u Crnoj Gori već dugo sarađuje sa vašim Parlamentom, i nastaviće da radi u partnerstvu sa crnogorskim nadležnim organima u cilju zajedničkog sprovođenja planiranih aktivnosti", zaključio je Geringer.

Vićenco Amendola, podsekretar Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije - države koja u 2018. predsjedava OEBS-om zahvalio se Brajoviću "na njegovom radu i poslu koji obavlja Crna Gora".

"Iznad svega zahvaljujem crnogorskom rukovodstvu koje je napravilo značajne iskorake. Tu mislim na integraciju u NATO, veliki rad u okviru OEBSa, i - uz podršku velikog broja prijatelja, među kojima i Italije, - integraciju u Evropsku uniju. U jednom komplikovanom trenutku za međunarodne odnose savezi moraju biti ojačani. Prisustvo Crne Gore u NATO jača sve zajedno", kazao je Amendola. 

Brajović će u nastavku Zimskog zasijedanja OEBS-a imati niz bilateralnih susreta sa visokim zvaničnicima OEBS-a, kao i sa predsjednikom Parlamenta Austrije.

U delegaciji Skupštine Crne Gore nalaze se poslanici Aleksandra Vuković i Nikola Rakočević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније