Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

26. 01. 2018. 17:22 >> 16:52
4

PODNIJELI ZAHTJEV

DF traži ukidanje varijabila

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak zatražila je od predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i Administrativnog odbora da donesu odluku o ukidanju varijabila koje su poslanicima vladajuće koalicije dodijeljene uz decembarske plate, u iznosu od 80 odsto prosječne zarade u državi.

Bošnjak je, kako je saopšteno iz DF-a, danas podnijela zahtjev za poništenje Odluke o varijabilnom dijelu zarade za poslanike, kao i za poništenje Rješenja o isplati varijabilnog dijela zarade za decembar prošle godine.

„Odluka i Rješenje su ništavni i nezakoniti pravni akti koji nijesu smjeli proizvoditi pravno dejstvo“, smatra Bošnjak.

Kako je navela, odluka je ništavna, odnosno nezakonita jer je, između ostalog, mogla stupati na snagu najranije osmog dana od dana objavljivanja.

„Ova Odluka je stupila na snagu danom donošenja. Dakle suprotno ustavnom određenju Odluka je stupila na snagu danom donošenja“, navela je Bošnjak u zahtjevu.

Nejasno je, kako je kazala, na osnovu kojeg se pravno valjanog propisa Odluka generalnog sekretara Skupštine objavila u Službenom listu Crne Gore.

„Generalni sekretar nije imao nijedno zakonsko ovlašćenje da donese navedena akta. To znači da akta donesena od nadležnog organa i lica su apsolutno ništavna i ne mogu proizvoditi pravno dejstvo“, smatra Bošnjak.

Prema njenim riječima, i Odluku i Rješenje je donijela ista osoba, čime je povrijeđen princip dvostepenosti postupka.

„Kolegijum Predsjednika Skupštine svoje nadležnosti crpi iz člana 26 Poslovnika. U okviru tih nadležnosti nema onih koje Sekretar naziva „saglasnost Kolegijuma“ i „predlog Kolegijuma“. Takve nadležnosti ne postoje za krčmljenje novca“, navela je Bošnjak.

Prema njenim riječima, navedenim „aktima“ prekršena je odredba člana 21 st 1 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

„Naime, da bi poslanici imali pravo na varijabilni dio zarade, trebalo je da su „ostvarili izuzetne rezultate i kvalitet rada““, precizirala je Bošnjak.

Ona je podsjetila da Administartivni odbor u okviru svojih nadležnosti „donosi bliže propise kojima se uređuju pojedina pitanja ostvarivanja prava i dužnosti poslanika i funkcionera, te utvrđuje druge naknade za zaposlene u službi Skupštine“.

„U ovom slučaju Odbor se nije bavio pojedinim pitanjima, ali je zato poslove preuzeo Generalni sekretar Skupštine. On na to nije imao pravo“, naglasila je Bošnjak.

Kako je kazala, na osnovu svega navedenog, postoje svi zakonski razlozi da se Odluka o varijabilnom dijelu zarade za poslanike, kao i Rješenje o isplati varijabilnog dijela zarade za decembar 2017. godine ponište i proglase nevažećim.

„Bonuse su dobili i zaposleni u skupštinskim službama, ali za DF to nije sporno, već žele ukidanje odluke za isplatu varijabila za poslanike vladajuće strukture, jer sprovoditi restriktivnu finansijsku politiku koja je direktno udar na građane, a nagrađivati ljude koji sprovode tu restriktivnu politiku elementarno nije fer, nije pošteno“, zaključila je Bošnjak.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније