Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Aleksandra Jovančević, TVCG

12. 12. 2017. 20:28 >> 19:55

OCJENE NVO-A

"Selektivna primjena prava"

Odluku Administrativnog odbora da razriješi Darka Ivanovića funkcije člana Savjeta u Agenciji za elektronske medije, u nevladinim organizacijama vide kao pogrešnu primjenu materijanog prava, ali i selektivnu primjenu prava.

U MANS-u slučaj Ivanovića, ali i smjene u Savjetu RTCG objašnjavaju kao organizovanu akciju vladajuće koalicije, koja želi da se oslobodi nepodobnog kadra.

To što Darko Ivanović, ako Skupština potvrdi njegovo razrešenje, više neće biti član Savjeta Agencije za elektornske medije, za NVO sektor nije ključni problem. Suština je što je kažu ovim postupkom Administrativni odbor je pogrešno primijenio pravo.

"Sa druge strane, da Darko Ivanović je takođe i na vrijeme izašao iz upravnih organa iz svega onog što je trebalo da uradi i on je to ovjerio kod notara to je dao poslanicima, to na žalost u centralnom registru Privrednog suda nije na vrijeme notirano. Poslanici su toga svjesni, no i pored toga, oni su se odlučili na ovaku odluku i to znači da su ovdje očigledno neki drugi motivi u pitanju", rekao je Boris Raonić iz Građanske alijanse.

"Nema sumnje da ono što radi Skupština u slučaju AEM-a, a posebno u slučaju Savjeta RTCG-a, predstavlja organizovanu akciju, kada je u pitanju aktuelna vladajuća koalicija, koja želi da se oslobodi, prije svega u državnoj televiziji, kadrova koji nijesu podobni i da se na neki način pripremi za narednu godinu, kada nas očekuje više izbora", smatra Dejan Milovac iz MANS-a.

Selektivna primjena prava koju, kako kažu, u nevladinim organizacijama sprovode Administartivni odbor i Agencija za sprečavanje korupcije zabrinjava. 

"Imamo slučajajeve kada su ministri, za koje je neosporno utvrđeno, bili u konfliktu interesa. Nijesu izašli i to više njih iz upravnih organa privrednih društava i nije ni prekršajni postupak pokrenut", objašnjava Raonić.

"Smatram lično da u ovoj državi postoje mnogo bitniji problemi o kojima mi treba da se bavimo nadležne institucije jer do sada i sama agencija i Skupština pokazale da ne postoje prioriteti u njenom radu i da jednostavno će uraditi sve apsolutno sve da se zaštiti aktuelna vlast", dodao je Milovac.

Eventualni konflikt interesa, koji Administrativni odbor ističe kao glavni razlog smjene Ivanovića, nije jedan od slučajeva u kojima se član savjeta može razriješiti. Po tom pitanju zakon je veoma jasan, kažu sagovornici TVCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније