Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dnevne novine, Objavio: I. P. ]

13. 07. 2017. 07:43 >> 07:15
49

ĐUKANOVIĆ PORUČUJE

Grupa gubitnika služi drugoj državi

Lider Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović, ocijenio je da je Crnoj Gori i regionu nužan istorijski zaokret koji će sveobuhvatnim društvenim reformama obezbijediti uvođenje evropskih standarda.

 

Samo tako će, smatra Đukanović, u doglednoj budućnosti i Zapadni Balkan biti organski dio evropskog sistema vrijednosti.

"Crna Gora je napravila taj zaokret, ali treba još mnogo raditi”, kazao je Đukanović u intervjuu Dnevnim novinama, povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore.

Potreban snažan zaokret

Govoreći o uticaju crnogorskog članstva u NATO na unutarpolitičke prilike u Crnoj Gori, Đukanović ocjenjuje da se "suštinski gledano, kod nas se i dalje vodi rovovski rat između protagonista evropske vizije i pristalica tradicionalne balkanske političke matrice zbog koje je Crna Gora, zajedno sa drugim balkanskim zemljama, zaostala tako daleko od nivoa evropske razvijenosti".

"Crnoj Gori i regionu nužan je istorijski zaokret koji će sveobuhvatnim društvenim reformama obezbijediti uvođenje evropskih standarda. Samo tako će u doglednoj budućnosti i Zapadni Balkan biti organski dio evropskog sistema vrijednosti. Crna Gora je napravila taj zaokret, ali treba još mnogo raditi", smatra Đukanović.

Lider DPS-a ocjenjuje da značajan dio stanovništva nije još spreman da podigne glavu i prihvati notornu istinu da je Crnu Goru put nacionalne i vjerske uskogrudosti doveo do ćorsokaka u kojem je “danas kao lider regiona u pogledu razvijenosti na 41-42% evropskog prosjeka”.

Navodi da je "grupa vječitih političkih gubitnika, nespremnih da pošteno analiziraju svoje nedostatke koji ih vode iz poraza u poraz", u stanju očaja došla "do posljednjeg stadijuma političkog i ljudskog posrnuća".

“Otvorenog služenja interesima druge države čiji je cilj da osujeti put evropskog razvoja Crne Gore. Jasno je da to Rusija ne radi zbog samog značaja crnogorskog članstva u NATO, ili sjutra u EU, nego da bi Evropi i svijetu pokazala svoje nabildovane političke mišiće iz Ukrajine, Gruzije, Sirije. I poručila da se bez nje ne može odlučivati o evropskoj budućnosti zemalja Zapadnog Balkana. Dakle, jasno je i elementarno upućenim da su i Crna Gora i naš region i ovoga puta samo moneta za potkusurivanje u igrama velikih na globalnoj sceni”, ocjenjuje Đukanović.

Naziru se pozitivni efekti NATO članstva

Bivši premijer, kako kaže, ubijeđeno vjeruje da je za Zapadni Balkan integracija u EU i NATO isto što i pouzdana stabilnost.

Smatra da se pozitivni efekti crnogorskog članstva u NATO već naziru, vjerujući da će vrijeme koje je pred nama tek efektuirati pozitivne trendove za region nakon stupanja Crne Gore u NATO.

Đukanović navodi da na opozicionoj crnogorskoj sceni ne postoji neko ko ima politički potencijal i snagu da svojim djelovanjem koriguje poteze vlasti.

Ocijenio je da niko od političke konkurencije nije pokazao sposobnost da saopšti notornu činjenicu da je Crna Gora u posljednje dvije decenije ostvarila napredak koji prepoznaje i cijeni čitav demokratski svijet. Podsjeća da je u tom periodu, od nerazvijenog dijela ex-Jugoslavije, naša zemlja postala najrazvijenija ekonomija Zapadnog Balkana i dostigla demokratske i standarde u vladavini prava koji su joj otvorili vrata najmoćnijeg bezbjednosno-političkog kluba u istoriji čovječanstva.

“Prećutkujući ili falsifikujući to što je svakom normalnom očigledno, naši politički konkurenti nam šalju poruku ili da im napredak zemlje nije po volji i da bi nas oni radije vratili u staro ‘dobro’ stanje ekonomske i političke zavisnosti od brojnije pravoslavne i slovenske braće. Ko prvi na našoj političkoj sceni bude smogao snage da uvaži ovu istinu i da nakon toga ponudi bolja rješenja za okončanje tranzicije, brži održivi razvoj ekonomije, veću funkcionalnost i profesionalnost institucija, pravednije socijalne odnose, tek taj će se kvalifikovati za poziciju prihvatljive alternative ili ozbiljnog korektiva aktuelne vlasti”, navodi Đukanović.

 

Пратите нас на

Коментари49

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније