Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

08. 07. 2017. 21:13 >> 21:38
4

BRAJOVIĆ U MINSKU

Saradnja sa svima koji su za dijalog

Crna Gora je, čuvajući svoj identitet i posebnosti, otvorena za saradnju sa svima koji su posvećeni dijalogu i obezbjeđivanju trajnog mira na prostoru koji obuhvata države članice OEBS-a, poručio je predsjednik Skupštine, Ivan Brajović.

On je na završnoj plenarnoj sjednici Godišnjeg zasijedanja Parlamentarne Skupštine (PS) OEBS, koja se održava u Minsku, a posvećena je jačanju međusobnog povjerenja i saradnje za mir i bezbjednost u regionu, istakao da upravo ti zajednički, prioritetni cijevi na kojima se moraju temeljiti sve buduće aktivnosti i politike koje kreiraju izabrani predstavnici građana, predstavljaju najveći zalog budućim generacijama.

"Predsjednik Brajović je imajući u vidu iskustva naše države naveo da zajednički odgovor na ozbiljne prijetnje i izazove današnjice - imajući u vidu domino efekat pojave nacionalizma i populizma - mora biti takav da ne ograničava i ne urušava ljudska prava i osnovne slobode", saopšteno je iz kabineta Brajovića.

On je, kako se navodi, istakao da je ponosan na građanski karakter Crne Gore u kojoj, na malom prostoru, u harmoniji žive pripadnici više nacija i konfesija. Prema njegovim riječima, u periodu krvavog raspada Titove Jugoslavije sačuvana je stabilnost, unutrašnji sklad i pošteđena teritorija Crne Gore ratnih razaranja.

"Obnovili smo državnost na referendumu 2006. godine, mirnim putem i uz poštovanje najviših demokratskih standarda. Kao prioritete svoje vanjske politike utvrdili smo njegovanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, integraciju u Sjevernoatlantski savez kao i članstvo u Evropskoj uniji koje će biti u fokusu naše vanjske politike u predstojećem periodu", naveo je Brajović.

Šef parlamenta je dodao da Crna Gora, čuvajući svoj identitet i posebnosti, istovremeno ostaje otvorena za saradnju sa svima koji su posvećeni dijalogu i obezbjeđivanju trajnog mira na prostoru koji obuhvata države članice OEBS-a.

Saopšteno je da je Brajović imao zvanični susret sa predsjednicom PS OEBS-a Kristin Mutonen, koja je istakla posvećenost Crne Gore i značaj koji pridaje PS OEBS-a.

"Boravak u Minsku bila je prilika za brojne bilateralne susrete sa šefovima delegacija i zvaničnicima PS OEBS-a, a izabrano je i novo rukovodstvo ove organizacije za narednih godinu dana", navodi se u saopštenju.

Na skupu u Minsku Crna Gora je bila jedna od 17 država osnivača "Grupe za podršku putu svile" koja ima za cilj jačanje ekonomskih i trgovinskih veza, sa akcentom na promovisanje povezanosti putem saobraćajnih koridora i mjera za olakšavanje saobraćaja i trgovine.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније