Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

30. 03. 2017. 21:24 >> 22:36
10

TRIBINA U NIKŠIĆU

Opozicija traži ponavljanje izbora

Demokratski front (DF), Socijalistička narodna partije (SNP) i Demos održale su zajedničku tribinu sa koje je poručeno da neće priznati rezultate lokalnih izbora u Nikšiću i da će nastaviti aktivnosti sve do smjene vlasti.

 

Predsjednik Radničke partije i predstavnik DF-a, Janko Vučinić, ocijenio je da protekli izbori u Nikšiću nijesu bili slobodni, nijesu imali ni legitimnost, ni legalnost.

On je rekao da je skoro tri hiljade građana moralo izaći pod pritiscima.

„Izbore moramo poništiti i ponoviti i to je naš zadatak. Ako ne bi to uradili, uspostavljanje takve vlasti bila bi tiranija, koju trpimo 30 godina i vrijeme je da se to promijeni. To se ne smije dozvoliti, jer bi označavalo uvođenje jednoumlja i jednopartizma kriminogene vlasti“, rekao je Vučinić.

On je iskazao žaljenje što na skupu ne nastupa sva opozicija zajedno, kakva je bila želja Df-a i ocijenio da su im politički ciljevi isti, ali da dio opozicije hoće da ih ostvari na neki drugi način.

Vučinić je kazao da je sjutra konstitutivna sjednica u nikšićkoj Skupštini i ocijenio da je vlast sama sebe izabrala za funkcije i pozvao da odmjere snage na ponovljenim izborima.

„Počeli smo danas iz Nikšića u kome nam je cilj poništenje farsičnih izbora i raspisivanje novih, a na državnom nivou formiranje tehničke Vlade koja će zakazati parlamentarne zajedno sa predsjedničkim kako bi se uspostavila vlast po volji naroda“, kazao je Vučinić.

Predstavnik SNP-a, Nenad Marković osvrnuo se i na izbore u oktobru i optužio neke visoke predstavnike Demokratske partija socijalista (DPS) za kupovinu glasova, za šta su, kako tvrdi, uzalud obavijestili tužilaštvo, sudstvo i policiju.

Marković je kazao da nema novih izbora dok se ne promijeni puno toga, jer ne može se više imati povjerenja u državne organe.

On je pozvao opoziciju na jedinstvo i zapitao kakva je to demokratija u Crnoj Gori u kojoj za ulazak u vojnu alijansu NATO nema refrenduma, za razliku od Slovenije u kojoj se poštuje volja građana na referendumu i kada je u pitanju promjena radnog vremena u trgovinskim radnjama.

U ime Demosa, Anka Vukićević, kazala je da su martovski izbori u Nikšiću pokazali da izbori u organizaciji DPS-a nikada neće biti ni slobodni, ni fer, ni demokratski.

„I nijedni izbori u njihovoj organizaciji više nemaju smisla. Umjesto da rješavaju problem, oni sve svoje aktivnosti sprovode ka jednom cilju, održavanju njihove 27-ogodišnje vlasti“, kazala je Vukićević.

Ona se zahvalila građanima Nikšića što su, kako je kazala, sa 62 odsto poslali jasnu poruku da neće da učestvuju u izbornoj trci u kojoj od starta do cilja mogu da se dese razna čuda, hapšenja dva opociona lidera, skidanje imuniteta po skraćenoj proceduri, odustajanje od hapšenja.

„Ovoga puta jednoparstijski sistem je konačno ogoljen. Na izbore smo ih poslali same sa sobom. Podijelili su 37 naprema četiri odbornička mandata i na nama je da ne dozvolimo takve izborne krađe i rezultat. Po ko zna koji put u Nikšiću pokradena je sigurna izborna pobjeda“, poručila je Vukićević.

Prema njenim riječima, obaveza je opozicije da se dogovori i podrži i građanske inicijative, slobodne pojedince i nevladine organizacije i sve one čiji je cilj smjena ovakve vlasti.

Šef poslaničkog Kluba DF-a, Milutin Đukanović, kazao je da je odgovor građana u Nikšiću zaljuljao DPS i ocijenio da je „šef režima uzalud očekivao da odziv bude oko 60 odsto“.

On je optužio da je DPS nametnuo takve standarde kakvih nigdje nema u demokratskom svijetu i istakao da opozicija mora da pokaže organizovanost i upornost.

„Varaju se oni koji misle da nijesu počele promjene u Crnoj Gori. Pogledajte Budvu, Kotor, Kolašin, Berane, a sigurna je i pobjeda u Herceg Novom. Promjene ulaze u završnu fazu i žrtva koju je podnio Nikšić značiće više od mnogih pobjeda na lokalnim izborima u opštinama“,rekao je Đukanović.

U ime Demokratske narodne partije, Miško Jovanović, kazao je da su se 12. marta održali izbori za lokalnu vlast, na kojima je učestvovala samo vlast, a uz sebe je imala "samo jednog svog trkača, da ne bi u izbornoj trci sami trčali".

„To je ista ona vlast koja upravlja više od 20 godina, a sahranila je privredu Nikšića, po kojoj je bio prepoznatljiv i u bivšoj Jugoslaviji“, rekao je Jovanović.

On je pozvao sve „patriote i građane da stanu na put odnarođenoj vlasti“ u Nikšiću i Crnoj Gori.

Predstavnik Pokreta za promjene, Arsenije Lalatović, kazao je da se u borbi neće smiriti dok ne smijene „mafijaški režim“ koji mora da shvati da narod Crne Gore hoće promjene.

„Nećemo ništa na silu, ni mimo zakona, već samo iskazivanje slobodne volje građana na poštenim i fer izborima. Očekujemo da najdalje sledeće godine, zaključno sa predsjedničkim izborima, u paketu idu i ponovljeni izbori u nikšiću i Crnoj Gori“, rekao je Lalatović i pozvao na jedinstvo i zajednički put.

Predstavnik DF-a, Marko Kovačević, najavio je da će sjutra mladi opozicionari u devet sati i 45 minuta ispred zgrade Opštine održati performans prije početka sjednice Skupštine.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније