Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

13. 03. 2017. 15:18 >> 14:58
29

PONIŠTITI IZBORE U NK

DF pozvao opoziciju na zajedničke akcije

Predstavnici Demokratskog fronta (DF) pozvali su opozicione kolege da što prije počnu razgovore o daljim aktivnostima i mogućem pokretanju protesta, da bi, kako su naveli, poništili izbore u Nikšiću i stvorili uslove za oslobađanje Crne Gore.

Predstavnik DF-a, Vladan Raičević, kazao je da je Demokratska partija socijalista (DPS) svih ovih godina koristila narod za ostvarenje svojih „uzvišenih“ ciljeva, koje građani više ne opravdaju, što su pokazali i na jučerašnjim izborima u Nikšiću.

On je na konferenciji za novinare u Nikšiću pozvao sve opozicione kolege da što prije sjednu za pregovarački sto i počnu zajedničke akcije kako bi pokrenuli „proces očišćenja Crne Gore od najveće poltičke bijede od njegnog nastanka“.

Predsjednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije, Janko Milatović, kazao je da je Crna Gora zemlja čuda.

„Što je Nikšić potvrdio na izborima, jer su se u tom gradu takmičile dvije partije - DPS i Socijaldemokrate (SD), koje su bile treće“, rekao je Milatović.

On je kazao da je ispred SD-a bilo više od 2,8 hiljada građana koji su sa prekriženim nevažećim listićima pokazali da su uprkos pritiscima DPS-a, slobodni ljudi.

„DPS je osvojio 300 glasova manje, ili 1, 5 odsto, nego na oktobarskim izborima. SD će reći da su osvojili tri puta više nego u oktobru, ali pri tom se ne smije zanemariti činjenica da je bilo 11 odsto nevažećih glasačkih listića ili 500 glasova više od rezultata SD-a na jučerašnjim izborima, što je nezabilježeno u Evropi“, ocijenio je Milatović.

On je istakao da su DPS i SD izgubili izbore, za šta je, kako je naveo, jedan od dokaza i to što lider DPS-a Milo Đukanović juče nije ozvaničio pobjedu u rodnom gradu.

„Iako je minulih 30 dana boravio u Nikšiću, kao i cijela crnogorska Vlada, koja je u zadnjih mjesec ipo opsjedala taj grad, više nego što su ga neki od njih posjetili za protekle četiri godine“, dodao je Milatović.

On je pozvao sve slobodomisleće ljude da traže ponavljanje izbora u Nikšiću, jer „ovakva farsa ne vodi ničemu“.

Predsjednik Radničke partije Janko Vučinić nazvao je jučerašnje izbore u Nikšiću „farsom DPS-a i njihov pokušaj da uvedu jednopartijski sistem i zavedu diktaturu“.

„Nijesu uspjeli u tom naumu, ali jeste bojkot opozicije. Pokazali smo da opozicija može biti ujedinjena što daje rezultate. DPS nije uspjela da ostvari cilj i izvede više od polovine biračkog tijela i stvori prividnu sliku legitimnosti izbora. DPS je juče doživio poraz i klasični nokaut“, rekao je Vučinić.

On je kazao da neće stati na tome, i pozvao opoziciju na dalji zajednički nastup i organizaciju aktivnosti koje će omogućiti da „u Crnoj Gori zaživi demokratija, a spriječe se dalji pokušaji vlasti da uvode jednoumlje i dalje prazni poslaničke klupe u parlamentu“.

„Čekamo odgovor ostalih kolega iz opozicije da zajedno oslobodimo Crnu Gori i razvlastimo one koji sebe nazivaju političkom partijom. Ovi izbori neće biti priznati ni od opozicije, ali ni od naroda koji neće dozvoliti konstituisanje takave vlasti u Nikšiću“, rekao je Vučinić.

On je kazao da jedino proteste vidi kao nastavak bojkota, kako bi razvlastili „one koji drže vlast u Crnoj Gori“.

Prema njegovim riječima, proteste bi trebalo da organizuje sve opozicione političke partije u čijim redovima je 39 poslanika koji bojkotuju i rad parlamenta.

„Zbog toga prije svega pozivamo opoziciju na razgovore kako bi se dogovorili o daljim zajedničkim aktivnostima koje bi dovele do slobodnih izbora u Crnoj Gori i uspostavile slobodnu vlast na osnovu volje građana. Znači, prvo tehnička Vlada, pa slobodni izbori u roku od najmanje godinu, kao i ponavljanje izbora u Nikšiću“, naveo je Vučinić.

On je ocijenio da će narod sam izaći na ulice u Nikšiću, ako ga opozicija ne bude predvodila. „A rok za proteste i dalja dešavanja odrediće sami građani koje izdaje strpljenje“.

Predsjednica Opštinskog odbora Demokratske narodne partije, Vera Bulatović, kazala je da su hrabri Nikšićani pokazali da je bojkot u tom gradu moguć, i dodala da „DPS nije osvojio, već uzeo vlast“.

Kako je navela, jedan od pokazatelja je i izlasnost od 45 odsto, uprkos najavama DPS-a da će odziv građana biti 60 odsto.

Bulatović je istakla da se rezultat DPS mora umanjiti i za 11 odsto nevažećih listića, i poručila da iz Nikšića, koji je zadnjih par mjeseci trpio ministarsku presiju, sve polazi.

Ona je dodala da je nepotpisivanje zapisnika sa biračkih mjesta još jedan pokazatelj da opozicija ne priznaje rezultate izbora i da nijesu dali nikakav legitimitet učeščem u biračkim odborima, „već da su samo htjeli da spriječe prevaru da izlaznost bude navodno 60 odsto“.

Пратите нас на

Коментари29

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније