Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: I. P. ]

13. 03. 2017. 08:25 >> 09:07
8

VLAHOVIĆ PIŠE

Ćorava politika

Opozicija predvođena Demokratskim frontom ili opozicija koja Demokratski front uzima za partnera - tu nema razlike. A ni perspektive.

 

Pažljivom posmatraču neće promaći taj detalj: političko pokajanje Gradjanskog pokreta URA je još uvijek u fazi pokušaja, ali je ipak vidljivo. Naime, oni sada kažu da proteste treba početi poslije donošenja odluke o ulasku Crne Gore u NATO. Gotovo ingeniozno. Kako se niko toga ranije ne sjeti?

Šalu na stranu - Demokratskom frontu se to nikako neće svidjeti. A i kako bi: to je za njih dockan, istorijski prekasno. Politika koja crnogorsku nezavisnost shvata kao svojevrsno pomračenje Sunca (što će reći kao neprijatni, ali, ipak, privremeni fenomen), članstvo naše zemlje u Alijansi doživljava kao smak svijeta - kao potpunu i konačnu propast i kao definitivni povijesni poraz, dakle. Za njih je to, kao u stihu američkog pjesnika Ogdena Neša, onaj slučaj kad se nekom "dogodi jedna posljednja stvar", ne bilo primijenjeno. Što će im protesti kad To bude završeno?

Valjda je jasno da protesti i vaninstitucionalne akcije služe da se ne dogodi naš ulazak u NATO, a ne da se on obezbijedi, poštuje i sačuva?

Ako bi tako zaista bilo - da Mandić, Knežević i družina u redu i miru sačekaju parlamentarnu odluku o pristupanju Alijansi - neko će se dosjetiti da im kaže, i odavde i sa strane: "što vam šćaše sva ta muka, putovanja do Moskve i Groznog, Beograd i Banjaluku da ne spominjemo, uniformisani veterani Sedmog bataljona, opsade Skupštine, proboji i juriši, jurnjava po parlamentu i vrijedjanje kolega, čemu šatori i bine, pokreti neutralnosti, najave sukoba, bojkoti, razgovori u potaji, urote i zavjere ?"

Na takav scenario jednostavno ne treba računati, čak i da apstrahujemo optužnicu koju sprema Glavni specijalni tužilac Katnić. A ne možemo je apstrahovati.

Gospoda i drugovi iz URA-e vjerovatno znaju da je njihova ideja o "naknadnim" protestima osudjena na prezir i odbacivanje od strane DF. Takav rezon će liderima DF biti uvjerljiv koliko i "suptilna i mudra" poruka gospodji Mogerini da ona zapravo vodi anti-evropsku politiku, za razliku od opozicije u Crnoj Gori koja je "na braniku evropskih vrijednosti" - u bojkotu crnogorskih institucija i evropskih zvaničnika.

Neko će se već sjetiti da lidere GP URA javno upita koliko je ozbiljno i uvjerljivo prvo najaviti da ne želite da učestvujete u donošenju skupštinske odluke o ulasku u Alijansu, a da proteste planirate da organizujete pošto ta ista odluka bude donijeta. Obratite pažnju: pošto bude donijeta, a ne zato što je donijeta! To će zasigurno naići na oduševljenje rukovodstva DF ...

Zašto, pitaju se dobronamjerni, uopšte bojkotovati donošenje te istorijske odluke - ako/kada želite da ona bude donijeta, ili bar tako tvrdite, a istovremeno projektovati "dešavanje naroda" za period pošto Parlament (u čijem radu ne učestvujete i ne želite da učestvujete, jer on tobože "nema legitimitet" - pa su mu odluke, ako je tako, nelegitimne i nevažeće) - usvoji istu? Politička papazjanija, koja će liderima GP URA i, nadamo se, njihovim kolegama iz SDP, moći bar da posluži da se suprotstave ideji DF o "neformalnom referendumu".

Mada, jadna je to platforma za otpor planiranoj aktivnosti DF - koja je samo predložak i recept za opšti metež i sukobe. Kad ne može po ukrajinski, da probamo po makedonski - to vodjstvo DF odavno ne krije, već javno i slobodno zagovara.

Da skratimo: lakše će biti liderima DF da odbiju proteste "sa zadrškom" koje predlaže URA, nego što će URA i SDP umjeti ili smjeti da odbace "referendum" DF-a, sve dok sjede u istom čamcu sa njima. "Očuvanje opozicionog jedinstva" ima svoju cijenu, što se lijepo vidjelo tokom posjete gospodje Mogerini. I cijenu i posljedice.

Poslije nepametnih i ishitrenih odluka da se priključe neučestvovanju na izborima u Nikšiću i da bojkotuju Mogerini - jer su takve kolektivne opozicione rezolucije bile proizvod procjene/potrebe DF-a, podržane sa moskovskih daljina - politika opozicionih stranaka i udruženja koje sebe vole da identifikuju kao "gradjanske" se nalazi pred jednostavnim pitanjem. Taj upit glasi: jeste li za tu ćoravu politiku - oličenu u podršci DF-u u njihovom "ratu sa državom Crnom Gorom", kako se nedavno "slučajno" i precizno izreče jedan od lidera te grupacije - ili ste za politiku koja bi bila kadra da mijenja Crnu Goru, čuvajući njenu nezavisnost i evro-atlantsku orijentaciju?

Crnoj Gori su potrebne promjene sa crnogorske i demokratske strane. Opozicija predvodjena Demokratskim frontom ili opozicija koja Demokratski front uzima za partnera - ne može izvesti takve promjene.

Miodrag Vlahović, nekadašnji šef diplomatije

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније