Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

08. 06. 2013. 08:21 >> 08:21

BOLJA KONTROLA

Stranke treba disciplinovati

Crna Gora dobro sprovodi preporuke GRECO (Grupa država protiv korupcije) i napravila je značajne rezultate u borbi protiv korupcije. To je pozitivan pomak. Ipak, više se mora uraditi na polju sukoba interesa, a mora se pojačati kontrola finansiranja političkih partija, regulisati korišćenje javnih resursa i na taj način “stranke disciplinovati”, kaže za Vikend novine predsjednik GRECO Marin Mrčela.

Crna Gora dobrim ritmom sprovodi preporuke GRECO. Posljednjih godina je većina zakona ili prihvaćena ili izmijenjena, mada je izazov ostala njihova praktična primjena.

Predsjednik GRECO Marin Mrčela tvrdi da je Crna Gora posebno preduzela značajne korake u daljem osmišljavanju politike prevencije i zaustavljanja korupcije. Na polju zaustavljanja, kroz amandmane Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku, predstavljene su zakonske mjere sa svrhom boljeg otkrivanja korupcije i oduzimanja ilegalno stečene dobiti počiniteljima. Za efikasnost i kredibilitet sistema sada je kritično osigurati da se novi propisi primjenjuju u praksi.

"Značajne su preventivne mjere usvojene, ali je bitno da se primjereno prati njihova implementacija. Primjetan se napredak dogodio u procedurama izdavanja licenci i dozvola području koje je, kako poručuju iz ove organizacije, u više navrata prepoznato kao područje koje je podložno zloupotrebama. Ključno je osigurati da se tekuća reforma sprovede u potpunosti i da je prate uputstva za sve one koji sprovode zakone, ali i za javnost uopšteno”, poručio je Mrčela i dodaje da se više mora učiniti za bolje upravljanje područjem sukoba interesa.

Što se tiče transparentnosti finansiranja stranaka, Mrčela kaže da novi Zakon o finansiranju političkih stranaka, usvojen u julu 2011, zajedno sa uredbama o sprovođenju, predstavlja pozitivan korak prema boljoj transparentnosti, nadzoru i odgovornosti na polju finansiranja politike. U tom kontekstu, mogu biti preduzeti dodatni koraci kojima bi se ojačala unutrašnja disciplina političkih stranaka, regulisalo korišćenje javnih resursa za vrijeme izbora i povećao broj kažnjivih okolnosti.

"Još važnije, presudno je osigurati primjereno djelovanje u praksi odgovornosti za praćenje datih Državnom institutu za nadzor i Državnoj izbornoj komisiji. Isto tako, režim sankcionisanja tek treba provjeriti kako bi se dobila njegova proporcionalnost, efikasnost i uticaj na sprečavanje. Iz ove organizacije poručuju da DIK mora biti nezavisno tijelo”, poručio je Mrčela.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније